Чардафон Великий: Опълченец, участник в Съединението на България

в Любопитно

Продан Тишков Проданов (Чардафон) е български опълченец-поборник, участник в Руско-турската война (1877 – 1878) и активен участник в Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Чардафонн е сержант-майор в милицията на Източна Румелия, български офицер, майор.

Човекът, който пръв провъзгласява Съединението на Княжество България и Източна Румелия, е Продан Тишков. Захари Стоянов е този, който му дава прозвището Чардафон и в допълнение към него слага още Великий.

Заради острите си изказвания по националния въпрос габровецът Продан Тишков бил принуден да напусне Княжеството и да се пресели в Източна Румелия. Когато почнало да се подготвя Съединението, той обикалял селищата около Пловдив, за да агитира населението.

Член е на Тайния революционен комитет (БТЦРК) в Пловдив. Участва на тържествата в памет на Хаджи Димитър на вр. Бузлуджа (1885), които изиграват роля на катализатор в подготовката.

Организира и предвожда най-голямата чета – Голямоконарската, която на 5 срещу 6 септември 1885 г. влиза в Пловдив. Участва в арестуването на главния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и провъзгласяването на Съединението.

Източник: e-zdravey.com

bulpress tv

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе