Дават пенсиите за май на нова дата преди Великден, обявиха от НОИ

в България

Дават пенсиите за май на нова дата преди Великден, обявиха от НОИ
От НОИ съобщават, че пенсиите за месец май, заедно с одобрената добавка, ще бъдат изплатени по-рано.

Тази година Великден е на 5 май, готовността е пенсиите да бъдат изплатени на 2 май.

Обикновено пенсиите се изплащат от 7-мо до 20-о число по наредба, но във връзка с предстоящите Великденски празници, това ще стане по-рано.

Единственият работен ден е 2 май, така че ще ги изплатим по-рано. Днес ми предстои среща с Български пощи, създали сме съответна организация. Чрез банките, НОИ превежда парите в края на месец април, заяви пред медиите в парламента подуправителят на НОИ Весела Караиванова-Начева, предаде Вихрогон.бг.

Тя даде заявка, че НОИ ще направи каквото е необходимо, за да могат да достигнат сумите до хората за празниците.

Депутатите пък зарадваха най-бедните пенсионери за Великден. Те гласуваха хората, намиращи се под прага на бедност, тоест с пенсия до 526 лв., да получат по 100 лева Великденска добавка.

Предложението на няколко пъти бе променяно, като сумата се колебаеше между 75 лв и 100 лв. В крайна сметка щедро се спряха на 100 лв.

Освен това хората ще получат и преизчислените си пенсии за стаж и възраст, които бяха коригирани от 1 април.

Те получават увеличение за осигурителен стаж и възраст, за инвалидност поради общо заболяване и за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест.

bulpress tv

Те трябва да имат придобит осигурителен стаж през предходната 2023 г. и да не са подали заявление за преизчисляване на пенсията си с придобит след пенсионирането осигурителен стаж и осигурителен доход до датата на настоящото служебно преизчисляване.

През миналата година служебно бяха преизчислени пенсиите на близо 336 000 работещи пенсионери.

За всеки сумата е индивидуална, в зависимост от осигурителните вноски, които са направени в предходната година.



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе