Красивата библиотека в историческия комплекс Клементинум в Прага

в Любопитно

Националната чешка библиотека се намира в историческия комплекс, състоящ се от няколко сгради, Клементинум.

Архитектурният ансамбъл Клементинум е третият най-голям йезуитски комплекс в света. От самото си основаване, монументалният ареал е център на просветата и културата.

Повече от 200 години в Клементинума се помещава Националната библиотека на Чехия.

Големият комплекс Клементинум е основан от йезуитите след пристигането им в Бохемия през 1556 г.

Библиотеката в Клементинума

Първоначално, те са живяли в доминикански манастир, но постепенно са се разраснали и са започнали мащабна реконструкция на стари сгради и градеж на нови. Реконструкцията е продължила повече от 170 години, затова и има голямо разнообразие от архитектурни стилове в Клементинума.

Разпрострян на повече от 2 хектара площ, той е и един от най-големите архитектурни комплекси в Европа.

Видни архитекти са участвали в проектирането на сградата, като Carlo Lugano, Franz Maximilian Kanka или Kilian Игнац Динценхофер.

bulpress tv

Помещенията, предназначени за ползване само от членове на ордена са скромни, докато пространствата за обществеността са пищна възхвала на вярата и ордена.

Сред забележителностите, оцелели през столетията, е Огледалната зала. Богатата ѝ украса включва множество огледала, които създават илюзията за безкрайност.

Впечатляваща е Библиотеката с великолепни фрески и колекция ценни глобуси. Запазената до днес Астрономическа кула пък е украсена със статуя на титана Атлас, носещ небесната сфера.

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе