Скандалът се разраства: Кирил Петков и Божидар Божанов притискали министър Йоловски за пари

в България

Скандалът се разраства: Кирил Петков и Божидар Божанов притискали министър Йоловски за пари

Завърши извънредният председателски съвет в Народното събрание, който се проведе във връзка с информацията, която излезе по-рано днес, че заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнов е записал хеш кодовете на машините за гласуване..

Нещата са още по-грозни, отколкото предполагах, каза след заседанието Тошко Йорданов от ИТН.

И обяви, че няма да има машинно гласуване.

Йорданов обяви, че по време на съвета е излязла и по страшна информация.

„Министъра на електронното управление е бил заплашва от Кирил Петков и Божидар Божанов във връзка с пари, с които трябва да се подобри сигурността на държавата в Информационно обслужване – 640 милиона мисля, че бяха. Натискан е бил да не се правят поръчки на открити процедури, а да се дадат на подходящите хора“, каза още той и допълни, че сегашният зам.-министър е бил предложен за назначение лично от Божидар Божанов.

„Всички бяхме като гръмнати. Има престъпление на министър“, каза още председателят на парламентарната група на ИТН.

Цялата схема е свързана със заплаха и натиск, подчерта Йорданов.

По думите му зам.-министър Стойнов е направил всичко на своя глава. Тошко Йорданов съобщи, че зам-министърът е в ДАНС на разпит.

bulpress tv

„Тези хора, Кирил Петков, Асен Василев, са престъпници. Зам.-министърът е лично посочен от Божидар Божанов“ обяви Йорданов.

„Процедурата не може да завърши, защото е опорочена. Нещата излязоха по-грозни, отколкото аз очаквах“, добави той.

„Това компрометира целия процес на валидизация на машините, тъй като той се валидизира от три институции, и вече е опорочен. Министърът на електронното управление потвърди, че процесът не е завършен, което означава, че ЦИК не може да сертифицира машините на изборите, което означава, че на тези избори няма да има машини, защото законът е такъв“, каза Йорданов.

По думите му на председателския съвет са присъствали Мария Габриел и ЦИК.

ПП-ДБ не са присъствали.

„Попитахме Мария Габриел, която може да уволни зам.министъра. За моя изненада тя взе да кърши пръсти и да вика, ама аз искам да видя какво ще се случи, тъй като зам-министърът е в ДАНС на разпит. Аз не разбирам, каква информация очаква да получи, при положение, че министърът каза, че това е абсолютно недопустимо, което е направено“, каза Тошко Йорданов.

На въпрос дали от ЦИК са казали дали ще се гласува с машини в неделя, той отговори:

„Те казаха, че такъв е процесът и тъй, като министърът потвърди пред тях, че процесът не е приключил, казаха, че законовата процедура е такава, че тъй като не могат да се сертифицират машините, защото процесът е опорочен, просто не може да има машини в неделя“.

Йорданов отхвърли възможността да се отложат изборите, защото Изборният кодекс е такъв, когато има проблем с машините, се минава на хартия.

Министърът на електронното управление със своя заповед дал на заместника си Михаил Стойнов да изпълнява всички права на министъра на електронното управление във връзка с удостоверяването на типа машини. Защото притежава необходимите технически качества и професионални умения, за да извърши задачите“, посочил министърът на електронното управление Александър Йоловски.

„Докладът го разбрах днес. Министърът каза, че процедурата не е завършена. Оттук няма машини и има само хартии, защото изборите са след два дни. Прокуратурата и МВР трябва да се задействат. Зам.-министърът е на разпит в ДАНС, но Кирил и Божанов не са.

Имаме несертифицирани машини и не може да се гласува с машини в неделя, коментира още Йорданов. Според него, изборите няма да се отлагат, защото има достатъчно бюлетини, каза още каза още Йорданов като добави, че решението все пак трябва да бъде обявено официално от ЦИК.



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе