Росица Матева, ЦИК: Всички машини ще бъдат върнати в складовете, ще се гласува само с хартия

в България

Росица Матева, ЦИК: Всички машини ще бъдат върнати в складовете, ще се гласува само с хартия
ЦИК не е дала разрешение машините за гласуване да напуснат склада

По думите на Матева от доклада става известно, че заместник-министърът на електронното управление, в нарушение на всички правила, е извършил действия, които дават основание да няма сигурност какъв софтуер е инсталиран на машините.

Информацията, която получихме от ДАНС, е доста притеснителна и даде основание да вземем решение на местния вот гласуването да бъде само с хартиени бюлетини.

Това каза говорителят на ЦИК Росица Матева в ефира на bTV.

По думите на Матева от доклада става известно, че заместник-министърът на електронното управление, в нарушение на всички правила , е извършил действия, които дават основание да няма сигурност какъв софтуер е инсталиран на машините.

Има достатъчно информация, която е доста смущаваща, която ни накара да приемем това решение, каза Матева и допълни в отговор на въпрос, че ЦИК няма да отмени вчерашното решение.

ЦИК не е дала разрешение машините за гласуване да напуснат склада, кой е дал разрешение – на този въпрос трябва да отговори министърът на вътрешните работи, посочи Матева. И подчерта, че всички машини ще бъдат върнат в складовете.

„ЦИК е приела решение, което всички ОИК са длъжни да изпълнят, и в страната няма да се гласува с машини. Не разбирам защо ОИК-София е взела решение да се гласува с машини. ЦИК не е дала разрешение машините за гласуване да напускат склада. Кой е дал разрешение машините да тръгнат из страната – на този въпрос трябва да отговори министърът на вътрешните работи“. Това каза пред БТВ говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева.

„В предходни години винаги ЦИК е давала разрешение за това машините да напускат склада. Снощи, след заседанието на ЦИК, от телевизионни репортажи установихме, че машините са напуснали склада без надлежното разрешение, и незабавно дадохме указания на жандармерията и МВР машините да бъдат върнати в склада и той да бъде запечатан, допълни Матева.

bulpress tv

Всички машини трябва да бъдат върнати в склада, и сега разбрах, че ОИК не били разбрали да върнат машините в склада. Днес още ЦИК ще се свърже с МВР да попита защо не се изпълнява решението на ЦИК“, уточни още Матева.



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе