Радев най-сетне коментира „Кодгейт“, иска разследване за „играчите“ от доклада на ДАНС и мотивите им

в България

Радев най-сетне коментира „Кодгейт“, иска разследване за „играчите“ от доклада на ДАНС и мотивите им

Най-важното днес е да се гласува масово. Да се осигури спокойствие в изборния ден. И да има увереност, че всеки българин ще получи коректно зачитане на своя глас.

„Имаме нужда от спешно възстановяване на доверието в изборния процес“. Това каза президентът Румен Радев, след като упражни правото си на глас.

Във връзка с доклада на ДАНС той заяви, че в момента имаме нужда от спешно възстановяване на доверието в изборния процес.

„Очаквам компетентните органи в най-скоро време да направят разследване и да оповестят кои са играчите и мотивите“, подчерта държавният глава.

На въпрос дали ще публикува доклада на ДАНС относно машините за гласуване Радев уточни, че държавният глава назначава с указ председателя на ДАНС, но службата е на подчинение на Министерския съвет и лично на премиера. „Редица партии, които се надпреварват да ми орязват правомощията, днес ми измислят нови такива”, пошегува се Румен Радев.

На въпрос дали трябва отново да има промени в Изборния кодекс Радев отговори:

„Всеки парламент се заема с промяна на Изборния кодекс. Да ви върна обратно, декември месец 2019 година, когато аз наложих вето на последната на Изборния кодекс, която напрактика обезсмисли машинното гласуване, защото наистина превърна машините в предаващо устройство. Тогава се събра голямо мнозинство, за да отхвърли ветото“.

По думите му всяка институция трябва да изпълнява отговорно и пълноценно своите правомощия, а не да прехвърля на други да й свършат работата и да носят нейната отговорност.

bulpress tv

„Гласувах за развитието на София като модерна и европейска столица, каквато всички българи искаме”, подчерта Радев.

Попитан дали е правилно решението на Централната избирателна комисия да отпадне машинния вот, той отговори: „Уважавам решението на ЦИК като независим орган, но дали решението им е правилно, ще реши съдът”.

„През декември миналата година аз наложих вето след последната промяна на Изборния кодекс, която на практика обезсмисля машинното гласуване. Тогава се намери стабилно мнозинство, което отхвърли моето вето“, посочи президентът.



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе