Саламандър едно митично животно у дома

в Любопитно

Саламандърът-Caudata или Urodela е митологично същество, земноводно, вид огнен змей. Легендарният саламандър прилича много на истинския саламандър по големина и форма, но му се приписват други качества като например това, че може да живее в огън. Смята се, че се ражда от лавата на вулканите и че живее в нея.

В продължение на векове са се създали различни легенди и символики около това животно. То може да се види на средновековни миниатюри, свързани с алхимията, тъй като алхимиците го отъждествяват с огън. Някои средновековни владетели слагат саламандъра на своя герб, с което заявяват своята храброст и издръжливост. Името на саламандрите се среща и в приказките.

Как да се грижите за Вашия домашен любимец саламандър

Грижата за домашният любимец саламандър варира, в зависимост от вида му. Саламандъра живее във водата, на сушата и върху дървета и храстите.

Водни саламандри

Един воден саламандър прекарва целия си живот във водата,така че той ще се нуждае от аквариум с вода. Ако искате може да поставите няколко камъка, които да са над водата, но в по-голямата част, саламандър ще остане потопен в нея. Аквариума трябва да се почиства най-малко веднъж седмично. Ако водата стане мътна или ако видите парчета храна или изпражнения в резервоара, трябва да бъдат почистени повече от веднъж седмично. Този домашен любимец яде риба и скариди в саламура, така че ще трябва да се съхранявате някои малки риби и скариди във вода.

bulpress tv

Сухоземни саламандри

По- голяма част от живота си те прекарват на суша. Някои сухоземни саламандри прекарват част от живота си във водата и част на земята, докато някои живеят на земята, или само на дървета и храстите. Уверете се, че знаете с какъв вид саламандър сте се сдобили и къде обича да живее. Вие ще трябва да имитирате естествената среда на саламандър . Ако имате вид, който живее във водата и на земята, резервоара ще трябва да бъде половината вода и половината почва с растителност. Ако имате саламандър, който живее върху дървета, аквариума, ще трябва да имат малък храст и друга растителност.

Всички саламандри абсорбират вода чрез кожата си, те не я пият. Саламандри, които живеят върху дървета и храсти могат да бъдат особено предизвикателство, тъй като трябва да се поддържа високо ниво на влажност.

Сухоземни саламандри ядат червеи и буболечки. Храните трябва да бъдат активни, защото движението стимулира саламандър за ядене. Вие можете да получите своя собствена храна, но трябва да сте напълно сигурни, че всички насекоми , които съберете да са свободни от пестициди. Саламандрите са много уязвими от отравяне. Когато събирате насекоми за храна ги запазете за няколко дни, преди да ги предложите на своя домашен любимец. Ако оцелеят, те вероятно не са били изложени на пестициди. Сухоземния саламандър се накисва във вода от време на време. Трябва да има ниска едностранна купа с прясна вода. Водата в купата трябва да се сменя всеки ден, особено ако забележите, че саламандъра се накисване в нея.Осигуряване на скали и по-големи парчета от клонове за да се скрие под тях. Можете да създадете малка пещера в ъгъла на аквариума с три или четири малки скали. Това е особено важно, ако имате нощен саламандър.

Източник: lapichki.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе