Прабългарските амулети и символи

в Любопитно

Розетката от плиска – Розетката от Плиска е може би най-популярния старобългарски артефакт , на който могат да се видят древните руни на дедите ни. Тя е намерена през 1961 г. и от тогава са написани много трудове засягащи нейната функция и значението на гравираните върху нея руни. Носен е в периода 7-9 век. Представлява седемлъчева звезда направена като медальон с гравирани прабългарски знаци. В центъра е разположен знакът на бог Тангра. Според някои изследователи знаците и лъчите са свързани с планетите и дните от седмицата.

Прабългарски амулет за Защита

Нагръдникът на цар Севт – Амулетът е открит при разкопките на тракийската могила “Голямата косматка” през 2004 г. Доказано е, че е принадлежал на тракийския цар Севт III. В оригинал представлява златна плочка с кръгла форма 10 на 10 см. Изобразена е главата на разярен лъв. Амулета се е поставял върху бронята точно над слънчевия сплит като по този начин е предпазвал носителя му от атаките на противника.

Прабългарски амулет за Равновесие

Равновесие на трите сили – Това е древен символ. Духът на човек има Три сили – Воля, Вяра, Упоритост. Вярвало се е , че този знак уравновесява тези сили в душата на човек. Притежателят му е можел да постигне всяка цел , която си набележи. Дори в трудни моменти той не се отказва – има воля да устои, има упоритост да се бори и вяра в себе си и успеха. Тези елементи са вплетени в този амулет, който подсилва духа ни.

bulpress tv

Прабългарски амулет за Късмет

Царският орел – Орелът е считан за символ и атрибут на върховните вселенски сили. Също така и за символ на възкресението. Съществува легенда, че орлите, които обиколят слънцето и после се изкъпят в езеро, придобиват безсмъртие. Той символизира всички небесни богове и тяхното благосклонно отношение към човека.

Амулета на Бага-Тур

Символът Бага-Тур – Знакът е създаден през 2000 г. като официален тотем за багатурите и техните приятели. В знака са закодирани множество символи. Формата на амулета е яйцевидна – изначалната форма на живот и вечност. Вътре е вписан Аз-ът, който е първата буква от българската писменост. Аз-ът също е и символ на Меча Бага Тур, който обединява двете половини на живота – ИН и ЯН.

Прабългарски амулет за Точност

Скитско острие – Върхът на древната стрела е била гаранция за успешно попадение, максимално поражение и сигурна победа. Силата на този амулет е в това, че дава вяра в точното попадение във всяко начинание и цел на притежателя му. Той ще му донесе прецизността на върха, острият инстинкт на вълка и бързината на стрелата.

Прабългарски амулет за Приятелство

Каган – Конят на багатурите – Конят е бил другар в бита, на бойното поле и спътник през целия живот на прабългарите. Прословут е Конят Каган със своята доброта, характер, качества и всеотдайност. Любим на децата и прочут със своите ненадминати войнски умения. Верен спътник във всички начинания на Багатурите, той вече се е превърнал в Кон легенда.

Прабългарски амулет за Здраве

Еленът родоначалник – Благородният елен е митичният родоначалник на българите. Той е символ на здравето и благородството. Ревът му разцепва и до днес планините, мощен и силен. За траките благородният елен е олицетворение на всичко здраво и силно, за това го има апликиран на много бойни нагръдници и шлемове, защото е символ, който предпазва и защитава.

Източник: dk-design.eu



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе