Оптични илюзии в природата, които предизвикват нашето въображение

в Любопитно

Много често нашият мозък се сблъсква с форми, които лъжат визуалното ни възприятие! Но знаете ли, че в природата също може да се наблюдава оптическа илюзия? Различните природни форми, изглежда не спират да ни впечатляват. В тази колекция ви представяме природни феномени и формации, които са редки и уникални.

Човешко лице в скалите

Това е естествено скално образувание. Ясно се вижда човешкото лице. Учените наскоро откриха, че хората имат специална област на мозъка, която е отговорна за разпознаването на лица.

Лещовидните облаци

Уникалната характеристика на лещовидните облаци е, че няма значение, колко е силен вятъра, те остават неподвижни на едно място. Облаците се образуват от въздушните потоци. В краищата си образуват лещовидни облаци. В долната си част, те имат непрекъснат процес на кондензация от водна пара, която се надигна от земята. Ето защо тези облаци не променят позицията си. Те просто се намотават в небето и застават на едно място. Интересното при тях е, че приличат много на извънземни чинии!

bulpress tv

Паднали слънца

Когато слънцето е на най-ниската надморска височина, над хоризонта, и в атмосферата се образуват микроскопични ледени кристали. Наблюдателите на този феномен могат да забележат няколко точици светлина, нажежени от двете страни на слънцето. Ефектът се наблюдава най-добре в ранните сутрешни часове или късно вечерта в полярните региони.

Пречупен спектър

Когато времето е мъгливо, можете да видите интересен оптичен феномен – т. нар. „Пречупен спектър.“ За да направите това, просто обърнете гръб към основният източник на светлина в мъгливо време. Наблюдателят ще види собствената си сянка да лежи върху мъглата (или над облаците, ако сте в планински район).

Път в небесата, Норвегия

Уникалната магистрала минава през северния бряг на Атлантическия океан и включва най-много 12 моста, свързващи пътната мрежа на отделни острови. Най-невероятното място е „Atlantic Road – Bridge Storseisundet Bridge.“ От определен ъгъл моста изглежда, че не е завършен и всички коли падат в пропастта.

Лунна илюзия

Когато е пълнолуние се вижда, че Луната е ниско над хоризонта, и тя е много по-голяма отколкото сме свикнали да я наблюдаваме. Това явление сериозно озадачи хиляди умове по света, опитвайки се да намерят разумно обяснение.

Сенките на облаците

В един слънчев ден над голяма надморска височина е много интересно да се наблюдават сенките, хвърлени от облаците върху повърхността на нашата планета. Те приличат на малки острови, които постоянно се движат в океана.

Обърната дъга

Тази дъга е рядък феномен. Дъгата изглежда сякаш е обърната наопаки. За някои хора това явление много прилича на огромна многоцветна усмивка в небето. Това явление се появява благодарение на пречупените слънчевите лъчи преминаващи през облаците и кръжещи форми на ледени кристали.

Хора в облаците

Солното езеро създава невероятна илюзия. Хората, които са във водата създават илюзията, че се движат в облаците, благодарение на изкривеното възприемане на пространството, поради липсата на каквито и да е отправни точки.

Пясъчни вълни

Вълните се образуват от пясъчните навявания в скалите. Учените твърдят, че тези уникални скални образувания са се образували няколко милиони години: пясъчните дюни под влиянието на условията на околната среда постепенно са се втвърдили.

Източник: zaigravka.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе