Любопитни факти за червилото

в Любопитно

Червилото е един от задължителните дамски аксесоари и дори да не го ползвате редовно, то със сигурност в козметичния си несесер имате поне едно.

Ще ви представим няколко интересни факта за червилото, които може би не знаете и би ви било интересно да научите.

В древна Елада жените първоначално не са използвали декоративна козметика, а червеното червило е било типично само за жриците на любовта.

През 1650 година Парламентът на Англия се е опитал да забрани употребата на червило от жените, но не им се е получило.

В Римската империя цветът на червилото е бил индикатор за определен ранг в обществото и дори мъжете са оцветявали устните си, за да демонстрират обществения си статус.

Джордж Вашингтон е носил освен перука и пудра и червено червило, като това се е смятало за напълно нормално. Какво да се прави – различни времена – различни нрави.

Кралица Елизабет Втора е поръчала изработването на специален цвят червило, който да пасва на цвета на дрехата ѝ по повод коронацията ѝ.

bulpress tv

По-късно червилото било кръстено на замъка в Шотландия, който съпругът на кралица Виктория – принц Алберт, купува и става любима лятна резиденция на кралското семейство. Той е частна собственост на кралицата и не е част от притежаваните от държавата кралски имоти

Елизабет Тейлър толкова много е обичала червеното си червило и толкова е била обсебена от него, че никой друг на снимачната площадка на филмите ѝ не е можел да носи такова на устните си.

По време на Втората световна война всички козметични продукти са се раздавали на скромни дажби.

Уинстън Чърчил обаче решил да запази производството и свободната продажба на червено червило, като е твърдял, че то има позитивен ефект както върху жените, които го ползват, така и върху мъжете, които го виждат.

Явно се е оказал прав, тъй като продажбите на червило са били изключително добри по време на войната, въпреки недоимъка в цялата страна.

През 2000-та година е установено, че 80% от всички жени в САЩ използват ежедневно червило. Това е с 10% повече от французойките за същия период.

Източник: edna.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе