Камилският боди арт – Живият килим, който може да помилвате

в Любопитно

 

Камилският боди арт или карвинг върху козина е 100% екологично изкуство, което изисква от източните майстори много търпение и голяма сръчност. Самите камили от това прекомерно внимание изобщо не страдат, дори напротив – много са доволни. А остатъка от козината лесно и бързо се превръща в качествена прежда. За да се полюбувате на пременените „кораби на пустинята” трябва само да посетите световно известния фестивал на камилите в индийския град Биканер(Bikaner Camel Festival).

Почивка преди старта

Град Биканер(щат Раджастхан) се намира в пустинята Тар. Наричат го още страната на Камилите, защото именно там е разположена единствената в Индия ферма, в която се отглеждат тези животни. През Опиумните войни Биканерският камилски корпус се е считал за гордостта на британската армия. Сега в града се провеждат най-добрите в света камилски надбягвания, пазари и, разбира се, камилски конкурси за красота, за който животните се окичват с най-различни разноцветни аксесоари, с които те приличат на истински модели. Можете да станете участници в това невероятно мероприятие всяка година през месец януари.

Финално подстригване в началото на фестивала

bulpress tv

Конкурсът за красота

Жителите на Абу Даби гледат да не остават по-назад от индийците и редовно организират конкурси с камили. Тези животни имат важна, да не кажем основна роля в живота на жителите на пустинята. Камилите са не само издръжлив транспорт, но и подвижна млечна ферма, и мини завод за производство на вълна, и, както сами виждате поле за творческа изява. Туристи от цял свят идват тук само и само да зърнат невероятните четириноги.

Флорални мориви

Козината е боядисана за да изпъкнат орнаментите

Сложността на камилския боди арт не се състои само в опитното боравене с ножиците и пипкавостта на цялата работа. Изкусни майстори внимателно изстригват национални орнаменти върху камилската кожа, превръщайки я в истинско произведение на изкуството. Самия процес за изготвянето на тези уникални картини по телата на камилите отнема около три години. През първите две години козината на животното се оставя да порасне достатъчно за да може лесно да се оформи или с други думи през тези две години се подготвя „платното за рисуване“. След това върху хълбоците, вратовете и гърбовете на камилите се изстригват интересните орнаменти. Преди началото на фестивала връхчетата на козината се боядисват в по-тъмен цвят за да изпъкне рисунката. И чак след всичко това живия килим е готов! Сега най-важното е уникалния експонат на фестивала да не започне плюе по журито.

Орнаментите отблизо

Орнаментите отблизо

Остриганата по време на дългия процес вълна се използва в текстилната промишленост, защото този материал е също толкова ценен колкото и кашмира. От камилска вълна се изработва една от най-меките, леки, еластични и плътни материи които съществуват. Дрехите от камилска вълна могат да ви осигурят „суха топлина”. Заради кухата структура на косъма материята поглъща влагата и задържа топлия въздух. Благодарение на този затоплящ ефект се засилва микроциркулацията на кръвта, подобрява се обмена на веществата и се засилва процеса на регенерация на тъканите. Ето защо много често камилската вълна се използва срещу остеохондроза, артрити, ревматични болки и други „класически” проблеми на днешния човек.

Камилска вълна

Национални символи и надписи

Камилско дефиле

Пременена камила преди състезание

Още в древността персийският лекар Авицена (Абу Али ал-Хюсеин ибн Абдалах ибн Сина) е препоръчвал на пациентите си да лекуват болежките си с камилска кожа – оказало се, че тя притежава и лечебно-козметични свойства. Тайната им се крие във веществото лоналин. Това е животински восък, който придава на козината способността да отблъсква водата, мръсотията и пепелта. Когато носите дрехи от камилска вълна вашето тяло се затопля до 36-37 градуса. Топящият се лоналин в малки количества попада върху кожата и действа благоприятно върху мускулите и ставите.

Слънца

Национални надписи

В древността камилската вълна се е смятала за кралицата на платовете. Освен всички изброени свойства, тя също така не се наелектризира, сваля статичното електричество и защитава собственика си от въздействието на електромагнитните излъчвания. Може би за стопаните на камилите това няма никакво значение, но за нас, хората обкръжени от всякакви електроуреди, телефони и компютри това има голямо значение.

Зооморфни мотиви

Флорални орнаменти

Камила, която се гордее със своята премяна

Източник: blog.vladec.net

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе