Инфлацията ни двойна на тази в еврозоната

в Свят

Инфлацията ни двойна на тази в еврозоната
Повишението на цените у нас е както в Хърватия

В Белгия цените са намалели

Инфлацията ни е над два пъти по-висока от тази в еврозоната. Инфлацията в България е 5,5% за година, а средно за страните от еврозоната е 2,4%, показват данни на Евростат към края на ноември.

Повишението на цените в страната ни продължава да е доста по-голямо отколкото в икономически по-развитите страни от ЕС, въпреки че управляващите твърдят, че инфлацията е вносна, тоест, че се дължи на външни фактори.

Инфлацията в Хърватия, която последна влезе в еврозоната, е точно колкото в България – 5,5 на сто. През предходните пет месеца инфлацията в Хърватия беше по-висока отколкото при нас, но към края на ноември ситуацията в двете страни се изравнява.

Има само пет държави от ЕС, в които инфлацията е по-висока, отколкото в България и Хърватия. Това са Полша (6,3%), Румъния (6,9%), Словакия (6,9%), Унгария (7,7%) и Чехия (8%).

В близо половината от страните от ЕС инфлацията е под 3%. А в Белгия дори е отрицателна – минус 0,8%.

Оказва се, че в Белгия като цяло цените на стоките и услугите са по-ниски спрямо миналата година, а при нас цените продължават да нарастват.

Изключително ниска е и инфлацията в Дания (0,3%), Италия (0,6%) и Финландия (0,7%).

bulpress tv


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Свят

Отидете горе