Десет интересни факти за часовниците

в Любопитно

Новият ден ни донесе десет интересни факта за часовника. Ако искате да разберете повече за тях, продължете да четете:

1. Часовникът в нашата обичайна форма не би могъл да се появи, ако преди това не е било изобретяването на пружина. От него зависи работата на механичния часовник. Немският часовникар Питър Хенлийн е първият майстор, създали малък часовник, носен като висулки или прикрепен към дрехи.

2. Класическата комбинация от джобни часовници се връща към 17-ти век. Английският крал Чарлз II бил модерен и популяризирал носенето на часовник в джоба със задължителна верига падаща отвън. Часовникът с веригата, поставян в джоба на дрехата, бил на мода 200 години до първата половина на 20-ти век. Модата се е променила, но не за дълго, тъй като историята ни показва – в наши дни часовник на верижка в джоба на жилетката отново става модерен благодарение на усилията на известни производители на часовници като g-shock, casio, Panerai и Vacheron Constantin. Това са тези къщи за часовници, които наскоро пуснаха модели на джобни часовници. Нищо чудно, че те казват, че всичко ново е добре забравено старо.

3. Първият в историята на човечеството часовник с вграден будилник Eterna. Той бил направен през 1908 г., от швейцарската фирма, но в масовото производство били изпратени само през 1914. Компанията Eterna отбелязала и пускането на най-компактния часовник с т.нар. „Багет“ механизъм, който в средата на 30-те години на миналия век имал правоъгълна форма, дължината му е три пъти по широчината. Все пак Eterna довежда до ново ниво функцията на самонавиване в механични часовници, а през 1948 г. светлината се виждала от системата „Eterna-matic“. Системата се основаваше на работата на пет специални лагера, разпръснати от механизма. Те намалили триенето между частите и, най-интересното, приеха налягането, предназначено за пружината на главния механизъм. Пролетта носи по-малко, а експлоатационният му живот нараства съответно.

4. В началото на 20-ти век мъжете все още не бързали да носят часовници на китките си, предпочитайки да определят времето с помощта на класически джобни часовници. Това отношение към часовника започнало да се променя благодарение на пионера на авиацията Алберто Сантос. Алберто Сантос разработил и изпробвал първия балон, но доказа и възможността за контролиран полет, като направи няколко кръга около Айфеловата кула. Във всичките си постижения той, използвал часовник за измерване на времето. През 1904 г. Алберто в разговор с приятеля си Луис Картие (Луи Картие) оплаква неудобството при боравенето с джобен часовник по време на полета.Точно така, според легендата се появил първият часовник с кожена каишка с катарама прикрепена лично към по-малка версия на джобните часовници от Луи Картие.

5. ХХ век окончателно одобрява часовника за ролята на аксесоар за всеки човек, който се самоуважава. Това не е шега, но всеки представител от мъжки пол носил часовник с каишка на китката в началото на 20-ти век. По време на Първата световна война се появяват нови модели по-здрави часовници, които оцелели сред ужасни битки и също така позволяват на собственика им да работи с номерата в тъмното благодарение на луминисцентни блясъци.

6. Джон Харууд е изобретателят на първият само навиващ се механизъм за часовници. Откритието му става през 1923 г.

bulpress tv

7. Най-известният изследовател на моретата и океаните Жак Kusto (Жак Кусто) допринесъл за модата часовници за гмуркане, тясно свързана с модела на Submariner от Rolex. Продажбите на този модел се издигнала от дъното на океана до небето.

8. Някои швейцарски часовници все още си спомнят „60-те и 70-те години на кризата на кварца през ХХ век. Quartz, Seiko, Epson са само част от имената, които се помнят от това време, заедно с прототипа на първия кварц часовници Seikoс и Олимпиадата 1964 в Токио. Там стана известен и символ на Seiko Astron, първият кварцов часовник на планетата Земя!

9. Електронните ръчни часовници (наричани понякога „цифрови“) се дължат на кино. Много са филмите и имената на известни актьори, които представят нови модели електронни часовници, които зрителя вижда от малкия екран. И така всичко започва от фикционалния свят на игралния филм, който повлия на техническия прогрес в реалния свят.

10. Най-сложен е джобният часовник Patek Philippe. Неговият калибър 89 е представен през 1989 г., в 150-та годишнина на Patek Philippe. Какво е толкова сложно за тях? Нека видим: кутията е с диаметър 89 мм и дебелината 41 мм, направена от 18 каратово злато с тегло 1 килограм 100 грама. Джобният часовник Patek Philippe Caliber 89пет години е в процес на разработка. Самият механизъм се състои от 1728 части, а те определят и сложността по всички 33 услуги, включително и термометър, карта на звездното небе, някои вековни и годишни календари, индикатор за изгрев и залез-слънце, резервна мощност, разделена – хронография и др. Общо са произведени четири модела: един от бяло злато, един от жълто злато, един от розово злато и един от платина. Цената му е 6 милиона долара.

Източник: parvenec.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе