Българската следа в откриването на виното

в Любопитно

Българската следа може да бъде открита в редица отрития от древния и по-нов свят. Българите са буден народ, но много жалко често пъти, намират щастие и реализация на потенциала си извън родината. И все пак българите са дали много на света – дали са първия компютър, първия ръчен часовник, първата жена пилот участвала във въздушна битка, велики умове участвали в разработката на редица совалки за космоса и какво ли още не. Днес, обаче ще спрем вниманието ви на древното минало и на така наречената божествена напитка – виното. Според редица учени именно българите първи са открили това питие за света и са започнали да го произвеждат, предлагайки го и на други народи. Нека ви разкажем малко повече по въпроса.

Българската следа в откриването на виното и неговото производство

Според редица учени произхода на виното е все още неизвестен, защото древните Гърци и Римляни активно са употребявали свещената напитка, наслаждавали са се на нейното разхищение, но откъде е произлязла се спори. Така наскоро се появиха наченки на национална гордост у Грузинците, че именно те и Кавказкия регион са люлка на древната напитка. Въпреки това Страбон, който е хроникьор от Древността, ясно споменава, че траките са откриватели на гроздовия сок и именно те разпространяват виното сред редица други култури и народи. Страбон ясно пише в своите хроники, че създателя на „божествената напитка“ е Евмолп! Това потвърждават и текстовете на Овидий и Омир. Но спорове относно българското винаги е имало – и азбуката на славяните Кирилицата не е българска, и българския флаг е нечий друг – въобще приноса ни в световната култура е нищожен, защото ние сами не ценим корените си и не търсим обяснение на нещата тръгнали именно от нашия си народ.

Българската следа в откриването на виното е очевадна и това е доказано фактологично.

Думата вино има български, по точно тракийски произход и тясно се свързва с бога на виното Дионис, който мнозина смятат за Гръцки, но той тръгва именно от Траките и техните вярвания. Етимологията на думата вино, означава буквално „увивам“. На много езици думата за вино има различно звучене, но в голяма част от тях се запазва основната и лингвистична постройка. Така например хетите са наричали виното виана, гърците са го наричали инос, в Етиопия то е било вайн, а при арабите уайн. Латинците съответно го назовават винум, докато французите вин. И все пак етимологичния произход на думата ясно сочи, че създателя на напитката и гордия култиватор на дивата лоза, е наложил и името на самата напитка сред различните народи, не само нея.

Тогава логично народа създал виното е бил доста пътуващ по своята същност или може би е имал връзка с пътуващ народ. И така стигаме до теорията, че траките са срещнали Аспаруховите чергари, който са разпространили надлъж и нашир свещената божествена напитка. За да бъдем точни преди повече от 5000 години в Китай, виното е било използвано и произвеждано! По тази логика, дали Китайците не са първите, които го откриват за света? Не!!! Климата в Китай не позволява отглеждането на качествени култивирани лози и затова там винопроизводство няма.

bulpress tv

Просто китайците са били в близки отношения със съседен номадски народ (прабългарите вероятно),
който им е предал виното, като напитка. И все пак, за да се разкрие траките ли са откриватели на виното и съответно българите, защото траките са населявали територията ни (доказано е с хилядите археологични открития в района), трябва да се разкрие, кога лозата е била култивирана от дива в земеделска? Според учените това става преди около 7000 години в района на Мала Азия и Кавказ до Черно море (днешна Грузия и Анадолска Турция). Може би и затова Грузинците се смятат за откриватели на божествената напитка!

Тогава, обаче тези територии са били населявани от прабългарите и траките. Траките са се славели, като прекрасни земеделци и са обитавали района преди да се появят прабългарите. Древна Евмолпия и Евмолп са косвеното доказателство, че виното е преди всичко дело на траките, преди така активно да се прегърне, като идея от Гърците и Римляните по-късно. Благодарение на култивирането на лозата и дестилацията на виното в специални съдове (бурета), днес напитката има многовековна история.

В районите на Китай, Персия и Индия виното си остава просто направено от диви лози и не претърпява развитие. Българската следа за виното определено са древния народ на Траките и тяхната високо развита земеделска култура. Много преди Дионис да се превърне в бога на виното и виното в божествената напитка, траките са положили основите на това, така че две мнения по въпроса няма. Освен Кирилицата и виното е българско производство, но за жалост не знаем или не искаме да защитим корените си подобаващо.

Източник: sharenacherga.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе