Слънцето влияело на дъждовете

в Любопитно

Според някои учени галактическите космически лъчи предизвикват поява на облаци, като йонизират частиците в атмосферата, а слънчевият вятър влияе върху броя на достигащите земята лъчи.

Слънцето е почти на 150 млн. км от Земята, но изглежда определя пълноводието на земните реки, посочва сп. „Ню сайънтист“. Нивото на водата в р. Парана в Южна Америка, което зависи от дъждовете, се покачва и спада пропорционално на броя на слънчевите петна.

Макар и учените да отхвърлят възможността глобалното затопляне да се дължи на слънчевата активност, някои допускат, че е възможно тя да се отразява на валежите. Досега обаче никой не е успял да провери това, защото е трудно да се съберат данни за валежите за продължителен период в достатъчно големи области, за да няма локално вариране.

Пабло Мауас от университета на Буенос Айрес и колегите му възприемат различен подход. Те изследват 4000-километровата р. Парана. Тя е четвърта по пълноводие в света и затова е добър индикатор за валежите на континента. Нивото й се измерва от станция в Кориентес от 1904 г. за целите на търговското корабоплаване.

Сравнението на нивото на реката със слънчевите петна годишно показа, че обемът на водата се увеличава и намалява в зависимост от техния брой. Шансът отношението да е случайно, е едва 0,01%.

Как точно Слънцето влияе върху валежите на Земята, не е ясно. Според някои учени галактическите космически лъчи могат да предизвикват поява на облаци, като йонизират частиците в атмосферата, а слънчевият вятър може да влияе върху броя на достигащите земята лъчи. По този сценарий обаче валежите ще са повече, когато слънчевата активност е малка, защото тогава слънчевият вятър е по-слаб, а космическите лъчи – повече.

Климатологът Джонатан Овърпек от университета на Аризона допуска, че слънчевото излъчване може да се отразява върху пълноводността на р. Парана, като въздейства върху хидрологическия цикъл в тропиците и субтропиците.

bulpress tv

Източник: zagadkata.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе