Произходът на вампирите

в Любопитно

Думата „вампир“ има унгарски произход, а повечето предания за вампири се раждат в Източна Европа. Ирландския писател – Брам Стоукър, авторът на знаменития роман „Дракула“, публикуван през 1897 година, взаимствал сюжета на книгите си от Влад IV ( а идеята за романа го осенила след ужасяващия кошмар за вампири, който сънувал след преяждане с риба). Влад IV, известен с прозвището „Дракул“, бил трансилвански дворянин, който живял през петнадесети век и се сражавал срещу турското нашествие. Според историците той е причинил смъртта на 80 000 души (някои завишават тази цифра до 100 000). Графът бил широко известен със садистичните си наклонности и се наслаждавал на всевъзможни изтезания на пленените османци. Легендата гласи, че графът обожавал масовите набивания на кол и често си устройвал пиршества сред гората от заострени стълбове, на които побивал турските войници. Това негово увлечение го дарило с прозвището „Тепеш“ (побиващ на кол).

Не се заблуждавайте обаче, че тази жестокост била насочена само към нашественика. Влад Тепеш давал всичко от себе си да изпълва живота на съотечествениците си с кошмари и ужаси, надхвърлящи човешкото въображение. В околностите на замъка му изчезвали хора, а зад високите каменни стени се извършвали ужасяващи дела. В една от тези истории графът е наречен „вампир“.

Зловещия афинитет на Дракула към кръвта бил споделян и от други карпатси дворяни. През 1610 година с указ на унгарския крал, била екзекутирана графиня Елизабет Батори (Ержебет Батори). Тя се интересувала сериозно от окултизъм и узнала, че може да увеличи продължителността на живота си и да остане млада и красива, ако се къпе редовно в кръвта на млади девици. Множество нищо неподозиращи девойки били завлечени в замъка и, след което били обезкръвени и погребани там. Една от тях обаче успяла да избяга и да разкаже тази страшна история. Заради чудовищните си престъпления графиня Батори била зазидана жива в собствената си спалня.

Ето от какви мрачни случаи се раждали легендите за вампирите. През 1897 година, опирайки се на исторически факти и легенди и досъчинявайки там, където липсвала фактология, Брам Стоукър създал образа на Дракула.

Източник: svetovnizagadki.com

bulpress tv

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе