Храни, богати на калций, които не са млечни продукти

в Здраве

Ако млечните продукти не ви понасят, вие все пак можете да си набавите необходимото количество калций с консумацията на няколко храни.

Калцият е основният минерал в изграждането на здравите кости. Приблизително 99% от калция в тялото ни се намира в костите. Но калцият отговаря за редица други процеси в организма. Калцият участва в осъществяването на мускулните контракции, в секрецията на хормони, както и в оптималното функциониране на нервната система. Има дори доказателства, че калцият може да играе роля в загубата на мазнини.

Ако не се консумира достатъчно калций, минералът може да бъде извлечен от костите, за да участва в други жизненоважни процеси в тялото. Като резултат, с течение на времето, костите могат да станат по-слаби.

Препоръчителния диетичен прием на калций е 1000 милиграма на ден за жени до 50-годишна възраст и за мъже на възраст до 70. Това количество е лесно да се постигне, ако няколко пъти на ден консумирате млечни продукти. Но не всеки може или иска да консумира достатъчно количество млечни продукти.

Храни богати на калций:

Тофу – то е с ниско съдържание на калории и е добър източник на растителен протеин. Тофуто има място в диетата на всеки, които иска да си набави необходимия калций.

Бадемово мляко – повечето заместители на кравето мляко, като бадемово мляко, соево мляко са обогатени с калций. Всяка една чаша бадемово мляко може да достави до 45% от дневната нужда от този жизненоважен минерал. Купувайте такова мляко, което няма добавена захар, за да не приемате излишни калории, докато му се наслаждавате.

bulpress tv

Листа от амарант – те са изключително питателни и могат да снабдят организма ви с редица полезни хранителни вещества. 400 гр листа от амарант ще ви снабди с близо до 12% от дневния препоръчителен прием на калций. Листата съдържат още витамин С, витамин А, както и огромна доза витамин К.

Други зеленчуци, които доставят значително количество калций включват зеле и броколи. Трябва да се спомене обаче, че спанакът и цвеклото са с високо съдържание на оксалати, които ограничават усвояването на калций. За да се намалят оксалатните нива, трябва да ги приготвите на пара.

Сушени смокини – те са изненадващо добър източник на калций, около една четвърт от дневните ви нужди в 200 гр. Смокините също така доставят витамин К, калий, желязо, магнезий и фибри на тялото ви.

Сусам – една супена лъжица осигурява 10% от дневния препоръчителен прием на калций. Можете да добавите сусама към вашите овесени ядки, кисело мляко или салати.

За тези, които страдат от недостиг на калций: накиснете 1 супена лъжица сусам в 2 чаши кисело мляко за една нощ, като оставите да престои в хладилник. На другата сутрин изяжте млякото със сусам на празен стомах. Приемайте продължително време.

Сусамът е изключително богат на желязо, така че е необходимо да изядете 50 гр от лековитите семена за да си набавите необходимото количество желязо за деня. В допълнение към желязото, сусамът съдържа калций, магнезий, мед и селен.

Източник: zdraviste.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе