Стевия – природният подсладител

в Здраве

Стевията е многогодишно храстовидно растение, срещащо се в естествен вид в североизточен Парагвай и съседните области на Бразилия. Местните индиански племена – гуарани използват листата на стевия като подсладител.

Сладостта на стевията се дължи на съдържащите се в нея сладки вещества наричани общо стевиозиди (в чист вид те са около 200 пъти по-сладки от захарта), както и растителни липиди, полизахариди, витамини – А, С, В1, В2, Р, F, РР, каротин; флавоноиди – рутин, кварцитин, кварицитрин, апигенин и др.; микроелементи – калий, магнезий, цинк, мед, хром, селен, желязо, калций, натрий, аминокиселини и др.

Стевията оказва общо тонизиращо действие, възстановява силите след нервно и физическо изтощение и намалява процесите на стареене. Тя е незаменимо средство за болните от сърдечно-съдови заболявания и захарен диабет, т.к. стевиозидите стимулират секрецията на инсулина. Многобройни изследвания доказват, че при редовно използване на стевия се намалява съдържанието на захар, радионуклеиди и холестерол в организма, подобрява се регенерацията на клетките и коагулацията на кръвта, укрепват се кръвоносните съдове и се нормализира кръвното налягане.

Стевиозидите влияят положително върху дейността на черния дроб и задстомашната жлеза, предотвратяват образуването на язви в стомашно чревния тракт и го предпазват при прием на антисептични лекарства. Стевиозидите са изключително сладки и не съдържат калории. Устойчиви са на висока температура и не ферментират. За разлика от синтетичните подсладители и захарта те не само не вредят на зъбите и венците, но ги предпазват от кариеси, парадонтоза и разрушаване на зъбния емайл, както и не предизвикват глад за въглехидрати.

Стевията притежава и антимикробно и противогъбично действие, способства за извеждане на шлаките и солите на тежките метали от организма, подпомага нормализирането на обмяната на веществата, поради което е подходяща за включване в диети за отслабване.Поради високото съдържание на макро и микроелементи, витамини и множество други биологично активни вещества, тя се препоръчва за разнообразяване на хранителния режим на хора с еднообразно хранене, приемащи недостатъчно пресни плодове и зеленчуци и хранещи се предимно с термично обработени продукти.

Стевията е абсолютно безвредна.

bulpress tv

Изследванията доказват липсата на токсичност и мутагенност на компонентите, съдържащи се в нея. Тя може да се използва всекидневно като заместител на захарта, като подсладител, който за разлика от другите подсладители е не само безвреден, но исключително полезен.

Източник: zdraviste.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе