Опитни шофьори: Ако сте новобранци зад волана, останете си вкъщи в тази зимна обстановка

в България

Опитни шофьори: Ако сте новобранци зад волана, останете си вкъщи в тази зимна обстановка
Сложна пътна обстановка, вятър, сняг. Това е ситуацията към момента по пътищата.

Във фейсбук групата “АМ Тракия” шофьори съобщават, че пътната настилка е мокра и хлъзгава, освен това има киша.

“Ако някой наскоро е взел книжка, нека остане вкъщи”, съветват по-опитни водачи.

“На някои места има заледявания и недобро опесъчаване. В комбинация с некадърни шофьори, си е опасно”, споделя друг шофьор.

“Тегаво е, не пътувайте до лятото”, шегува се още един водач, цитиран от bgonair.bg.

От Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) също са категорични, че тръгналите на път трябва да бъдат особено внимателни и изключително подготвени.

Поради усложнената пътна обстановка вече има ограничения по някои пътища в страната. БЛИЦ уточнява, че рано тази сутрин първи ограничения бяха въведени във Врачанско и Пампорово.

Сега стана ясно, че на прохода Петрохан вали от 03:00 часа през нощ, температурата е -8° и шофьорите трябва да бъдат особено внимателни.

337 снегопочистващи машини обработват пътищата от републиканската пътна мрежа, съобщават от АПИ. В момента сняг вали в областите Варна, Велико Търново, Враца, Ловеч, Кюстендил, Перник, Плевен, Силистра, Търговище, Разград, Русе, София, Шумен, както и в района на проходите “Предел”, “Шипка” и “Републиката”.

bulpress tv

Настилките са обработени и пътищата са проходими при зимни условия. В районите със снеговалеж при необходимост има готовност за допълнителна техника.

Агенция “Пътна инфраструктура” апелира шофьорите да предприемат пътувания само при необходимост и да карат с повишено внимание и съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегопочистващите машини.

Ограничено е движението на тежкотоварни камиони над 12 т по републиканската пътна мрежа на територията на област Враца от 5 ч. днес – 20 януари до 17 ч. на 21 януари /неделя/.

Тежкотоварните автомобили могат да преминават по път II-15 Враца – Ферибот Оряхово и път II-13 Плевен – Бяла Слатина – Борован. Движението по двете пътни артерии трябва да се осъществява задължително с вериги.

Междувременно заради обилния снеговалеж се ограничава движението на камиони над 12 тона по пътя Русе-Разград и Русе-Велико Търново на територията на Русенска област.

В Плевенско също продължава да вали сняг. Заради катастрофа е ограничено движението по пътя I-3 Плевен – Русе в района на Гривица.

Приоритет при снегопочистването са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласните и второкласните пътища и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България, съобщават още от АПИ.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни отсечки за обработка на трасетата с инертни материали, уточняват още от Пътната агенция.

При нужда в участъци със силен вятър, снегонавявания или слаба видимост е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе