Няма да повярвате колко са се признали за българи пред Орбан

в Свят

Няма да повярвате колко са се признали за българи пред Орбан
Въз основа на резултатите от преброяването се осигурява и културната автономия на националностите в Унгария

Държавният статистически институт в Унгария публикува данните от преброяването през 2022 година. От тях става ясно, че 3770 души са се декларирали за българи. Те е трябвало да се самоопределят по три признака: принадлежност към българската националност, майчин език български и общуване на български език в семейна и приятелска среда.

Това съобщи за БТА главният редактор на българо-унгарското списание за култура и обществен живот „Хемус“ Светла Кьосева.

От данните става ясно, че българите са разпръснати из цяла Унгария, по-големи общности има в Будапеща (1390 души) и в района на големите градове Печ, Мишколц, Дебрецен, Сегед, Кечкемет и др. Това е традиционната за градинарската емиграция концентрация около големите градове, където има пазар за зеленчукопроизводството.

Въз основа на резултатите от преброяването се осигурява и културната автономия на националностите в Унгария. Всяко селище, което има поне 25 души, които са се декларирали за българи, може да създаде свое самоуправление, ако заяви това свое право по време на местните избори през 2024 г.

Райони
В Унгария, освен 21 района в Будапеща, местни самоуправления могат да бъдат създадени в още 16 селища на страната.

Избраните тричленни местни самоуправления получават държавно финансиране, както и средства от местната власт, за да осъществят културната автономия на българите в своето селище чрез организиране на дейности за съхраняване на националното самосъзнание. Тези самоуправления играят съществена роля и за добрия прием на българите в унгарското общество.

Важна задача е и осигуряването на обучение по български език в диаспората. В момента освен в Българското училище за роден език със седалище в Будапеща, което до голяма степен поема задачата за обучение на българите и селищата в Пещенска област.

Обучение
Там са създадени два филиала в Халастелек и Сигетсентмиклош, през последните години бе организирано и редовно обучение в местното училище в Шармелек, тъй като отдалечеността от столицата не дава възможност децата да се обучават по друг начин.

bulpress tv

Селището и училището се намират в непосредствена близост до средновековния Блатноград, където са отседнали Кирил и Методий на път за Рим при славянския княз Коцел. Така се продължава една хилядолетна традиция.

През 1985 г. там бе издигнат паметник на Кирил и Методий, а мястото се превърна в културно средище с музей и разкрити останки на ранносредновековен християнски храм.



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Свят

Отидете горе