Най-впечатляващите изоставени замъци

в Любопитно

Приказните палати притежават едно особено обаяние и романтика, независимо от това, че се рушат безмилостно и биват забравени. Те дори стават още по-красиви с времето.

Макар да има нещо малко зловещо в изоставените замъци, няма как да отречем, че има и нещо особено забележително в отмирането на една величествена в миналото постройка.

Пищните украси се разпадат, някога представителните помещения вече са дом на най-различни насекоми и многопластов прах. Елегантната архитектура пък става жертва на времето и природните стихии.

Замъкът Подгорецки, Украйна

Замъкът Подгорецки е построен между 1635 и 1640 година. Някога е бил богато обзаведен, но по време на Първата световна война руските войски унищожават величествения му интериор. По-късно замъкът попада в ръцете на принц Роман Сангужко, който взима част от ценното му обзавеждане и през 1939 година го отнася в Бразилия.

След Втората световна война Съветският съюз го отваря и го превръща в туберкулозна болница. През 1956 г. обаче пламва пожар, който вилнее цели 3 седмици. Той унищожава и последните парченца от красивия интериор на украинския замък. Галерията на изкуствата в Лвов се опитва да възстанови замъка, но на този етап няма видими промени.

bulpress tv

Кастел ван Месен, Белгия

Тази почти 500-годишна постройка (издигната през 1628 г.) е функционирала като замък, фабрика за джин, впоследствие – за тютюн, а след Втората световна – като пансион за момичета, финансиран от беглийската аристокрация.

През 1971 година, след като обучението по френски е забранено във фламандските региони, училището престава да съществува, а сградата е изоставена.

Замъкът Банермън, о-в Банермън, Ню Йорк

Дори и такъв мегаполис като Ню Йорк крие своите романтични богатства, белязани от отминали епохи. Шотландският имигрант Франсис Банермън купува острова през 1900 г. и изгражда замък, с който да рекламира огромния успех на своя военен бизнес.

Две години след смъртта му през 1918 г. в замъка избухват 200 тона снаряда и барут, които унищожават малка част от структурата.

Пожар разрушава етажите и покрива през 1969 г. От 1950 г. насам островът става необитаем, след като фериботът, пътуващ до него, потъва при буря. През 2009 г. една трета от замъка се срутва.

Източник: sanovnik.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе