Историята на парите: Появата на първите пари

в Любопитно

Да се определи исторически, кога са се появили първите пари не е възможно. Учени и експерти в областта определят времето само по споменаване за тях в древните писания. Едно от такива споменавания датира около 2500 г. пр.н.е.. То е дошло до наши дни като клинопис върху глинена плочка от древна Месопотамия. В него се споменава за извършено плащане, състоящо се от няколко сребърни мерки. След това в редица древни държавни взаимоотношения метали в определено количество започнали да изпълняват измервателни функции, т.е. функции на пари, което в последствие довело до появата на монетите.

Първите пари, в зависимост от културата, развитието и занаятите на народите били разнообразни. До наши дни са достигнали най-разнообразни предания за древните пари. Ще ви разкажем за някои от тях.Каменните пари представлявали каменни дискове с различни размери, с дупки в центъра. Най-големият достигал до 4 метра в диаметър. Такива пари били в обръщение между жителите на островите Яп (сега – Федерални щати Микронезия). Те служели като еквивалент при обмяна на стоки, такси за обслужване и съдебни разноски.

Пари във формата на метални брадви използвали американските индианци по време на завладяването им от испанските конквистадори. В частност, в Мексико индианците използвали при извършване на плащания, какаови зърна и малки медни брадви, които не са използвани в земеделското стопанство поради мекия метал.

Солни блокчета като средство за плащане, широко са използвани в различните части на света. Например в Древна Русия или Етиопия, където блокчета от самородна сол са били използвани като пари, до 20-те години на миналия век. А във войската на Юлий Цезар римските легионери като заплата са получавали сол. Трябва също да се отбележи, че английската дума salary – «заплата“ идва от латинската дума sal – «сол».

Пари от каменна сол (Етиопия).

Едър рогат добитък също някога се е считал като парична единица. Дори и днес в някои африкански страни стадо от едър рогат добитък е паричен еквивалент при провеждане на търговски операции.

Пари във формата на пера са използвани в оборота от жителите на някои острови в Тихия океан. Те представлявали тънки червени пера с дължина до 10 см., които се залепвали едно с друго или се свързвали с растителни влакна от лиани в кръгове. Колкото по-ярки били тези пера, толкова по-скъпи били при обмена.

bulpress tv

Дребна разменна монета от пера и руло от пари-пера (остров Санта-Крус)

Пари от черупки на миди са били използвани по различно време и в различни страни. Например, черупки са били използвани в Китай още през 1500 г. пр.н.е., както е видно от древните писания. Черупки са били използвани като пари в Африка, Тайланд, Индия, на островите на Индийския и Тихия океани

Пари-черупки (Древен Китай).

Първото споменаване за пари под формата на монети, датира към 7 век пр.н.е.. Според древните писмени източници, първите монети, представляващи метална пластина с неправилна форма и някакви рисунки върху тях, се използвали в обръщение на територията на Царство Лидия, в Мала Азия. Те се изработвали от естествена сплав на злато и сребро, и да се определи теглото им върху тях се гравирали определени рисунки, което в съвременните монети се нарича номинална стойност на монетите.

Лидийска монета 610-600 година до нашата ера.

Екструдираната рисунка изпълнявала ролята на печат, етикет, емблема или стигма, с която местният губернатор посочвал точното тегло на монетата и нейния търговски еквивалент. Постепенно монети се разпространили в цяла Гърция, и след време в цяла Европа.

Монети Ионии (650-600 година а до нашата ера)

Първите монети , изработени от неблагородни метали започнали да произвеждат и пуснали в обръщение около 600 г. пр.н.е. в Китай. Те са сечени от желязо и неговите въглеродни сплави (стомани). Именно по това време, китайците приложили на практика понятието номинал на монетата.Първите книжни пари се появили също в Китай през 910 година, благодарение на две причини: тогавашната търговска криза и модерната технология за производство на хартия. Тогава китайските управници забранили разписките между търговците и въвели ценните книжа, оформени по строго установена форма и сметка, които станали прототип на съвременните книжни пари.

Първите книжни пари (Китай) 

Разцветът и експанзията на книжните пари става след 1440 г., когато И.Гутенберг изобретил първата печатна машина за производство на книги, която скоро започнали да използват, за масово печатане на пари.

Източник: pension-bg.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе