Вдигат данък сгради до 65% ден след местните избори

в България

Правителството реши да вдигне данък сгради на извънредно заседание на Министерския съвет в деня след балотажа на изборите за кметове.

Данък сгради ще нарасне с до 65% от началото на следващата година. Домакинствата ще плащат и по-висока такса смет, ако парламентът одобри промените в Закона за местните данъци и такси, които прие Министерския съвет.

За апартамент в центъра на София от 80 кв. м. общата сума на данък сгради и такса смет може да нарасне до 612 лв.

Данък сгради и такса смет се определят според данъчната оценка на жилищните имоти.

Самата данъчна оценка на къщите и апартаментите се пресмята по формула според базисната данъчна стойност на 1 кв. метър в левове, площта на имота и коефициенти за местоположение, инфраструктура, индивидуални характеристики, височина и овехтяване.

Приетите от Министерски съвет промени в Закона за местните данъци и такси предвиждат на всеки две години да се променя данъчната оценка на жилищата. Промените са поискани от общините и в парламента са внесени предложените от тях тестове, обясни министърът на финансите Асен Василев.

Предвижда се при промяна на цените на жилищата с над 10% за две последователни години от следващата година базисната данъчна стойност на квадратен метър да се актуализира според данните на Националния статистически институт за движението на цените.

При отчетена промяна на цените и на регионално ниво ще се актуализира и коефициентът за местоположение във формулата за определяне на данъчната оценка.



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

bulpress tv

Последни от България

Отидете горе