Топ 5 на най-ужасяващите „детски“ приказки

в Любопитно

Във своите оригинални версии, приказките са били предназначени да бъдат поучителни, а не очарователни; те са били проектирани като мрачни предупреждения за младите, а не да служат като безгрижно забавление. Модерният свят е променил много оригиналните приказки, добавяйки им песни, танцуващи животни и смях, но тяхната същност в действителност трудно може да бъде отдалечена много от мрачните, зловещи и често откровено отвратителни легенди от миналото. Можете да се чувствате късметлии, че сте били деца на съвременната епоха, а не преди няколко века: Децата, отглеждани с оригиналните творби на Братя Грим и Ханс Кристиан Андерсен, вероятно са прекарали по-голямата част от детството си в ужас, благодарение на тези „детски“ истории.

Рапунцел
Историята на Рапунцел, известна още като „момичето в кулата“, може да бъде проследена от различни източници, включително и древна персийска приказка, която използва същия мотив за спуснатата дълга коса, използвана като стълба от някоя, за да се покачи до кулата. Независимо от произхода си, пропастта между това тона на историята на Братя Грим от 19 век и модерните версии на Рапунцел е изключително голяма. В оригиналната приказка, Рапунцел е открадната от родителите си от зла „вълшебница“ и след това е заключена в кула на дванадесетия си рожден ден. Вещицата се изкачва нагоре към кулата всеки ден по дългите златисти коси на момичето. Принц забелязва това и я убеждава да му позволи да направи същото. До тук двете версии на приказката се припокриват. Но оттук нататък следват големите различия. В оригинала на Братя Грим, принцът не се качва в кулата само веднъж – той всъщност посещава момичето толкова много пъти, че в крайна сметка тя забременява. Вещицата забелязва наедрелия й корем и я пуска да си ходи. Не забравяйте на колко години е била Рапунцел, приятели. О, и да не забравим края – вещицата хваща принца и го хвърля в кулата, ослепявайки го.

Спящата красавица
Оригиналната история за Спящата красавица е написана някъде в края на 17-ти век от един французин на име Шарл Перо. Но тази история е пряко направена на база на няколко по-ранни народни приказки, които са имали определено по-зловещ елемент в себе си, отколкото познатата днес история. В по-старите версии на баснята, принцесата се събужда не от целувката на принц, а от устните на малко дете… дете, което тя е родила по време на дългия си сън. Както виждате, в оригиналната версия принцът е пропуснал частта с целувката и направо я е изнасилил, докато тя е спяла.

Пепеляшка
Дисни версията на приказката за Пепеляшка се придържа към оригиналната приказка на Братя Грим или поне това е така в началото. Майката на Пепеляшка умира и баща й се омъжва за една жена с две зли дъщери, като горкото момиче е оставено да мие пода, да плаче много и така нататък. Тогава феята кръстница дава на Пепеляшка един шанс за успех, тя се запознава с принца и така нататък. Промяната идва, когато принцът се опитва да проследи прекрасното момиче, с което е танцувал на предната нощ, използвайки тази легендарна пантофка, която в оригиналната история е била направена от злато, а не от стъкло. И в оригиналната приказка, злите сестри не само грухтят и се напъват да вкарат крака си в пантофката… те отсичат пръстите на краката си, за да може кракът им да се побере в проклетото нещо!

bulpress tv

Червената шапчица
Дайте им на германците да създадат приказка за смърт, измама, погълнати деца с нещо като щастлив край и вижте какво се получава. В оригиналната приказка за Червената шапчица, вълкът изяжда бабата на момичето и след това облича дрехите й. Добре известният диалог „Леле, какви големи очи имаш… какви големи зъби имаш!“ присъства и там, но в оригиналната приказка Червената шапчица не успява да избяга навреме и тя също бива изядена. За щастие, един ловец се разхожда из гората по същото време и спира в къщата, вижда големия корем на вълка и решава да му го пререже, опасявайки се да не би да е изял някого. От червата на вълка се появяват баба и внучка – и двамата пострадали, но и двамата живи.

Хензел и Гретел
Тази немска приказка е най-големият победител, когато става въпрос за жестокост и неподходящ за деца ужас. Първо, клетите Хензел и Гретел умишлено са изоставени от родителите си не веднъж, а два пъти! Сигурно сега се чудите как нещата могат да станат по-лоши за две невинни деца, изоставени в гората с цел да умрат, защото са яли твърде много от семейната храна? Какво ще кажете за една зла стара вещица, която примамва децата в нейната барака с плана да ги изяде! Ах, но децата надхитрят жестоката стара вещица, като я блъскат в печката и я изгарят. Нейните агонизиращи писъци са описани подробно. Тогава те открадват съкровище от скривалището на вещицата и се връщат у дома. Всеки нов обрат на тази приказка е по-откачен от предишния.

Източник: top5bg.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе