Храни, които ни предпазват от появата на остеопороза

в Здраве

Остеопорозата е заболяване, което си причинява от недостига на калций в костите. В тази връзка е много важно, да знаем кои храни могат да ни помогнат да си набавим този минерал, който е незаменим, особено когато става въпрос за поддържане на здравето на костите.

Храните, които могат да ни предпазят от развитието на остеопороза са:

1. Риба и морски дарове – сред многото видове риба и морски дарове, най-много се препоръчва за профилактика на остеопорозата, да се консумират сардини, риба тон, миди, скариди, както и други подобни видове.

2.Боб – бобът и други бобови растения са изключително богати на калций, и може също да осигурят необходимите дневни количества фибри.

3. Ядки – всички видове ядки са богати на калций, но бадемите съдържат най-големите количества калций. Въпреки това, бъдете внимателни с консумацията на ядки, защото те са с високо съдържание на калории.

Други храни съдържат определени витамини, които помагат в синтезата на костно вещество. Такива витамини са:

bulpress tv

Витамин К – той е важен за производството на протеин, наречен остеокалцин, който помага на костите да съхранят калция в себе си. Храните, които съдържат витамин К са обикновено зеле, броколи, и маруля.

Витамин Ц – този витамин е съществен елемент от нашата диета за предотвратяване на остеопорозата, защото помага за възстановяване и поддържане на костното вещество. Храни, богати на този важен витамин са цитрусовите плодове, зелените чушки, и кивито, както и много други.

Витамин Д е от съществено значение за усвояването на калция – би било безполезно да се ядат храни, които са богати на калций, при липсата на достатъчно витамин Д. Този витамин се съдържа в рибата тон, скумрията, мазните риби, сьомгата, както и в някои зърнени култури.

Допълнителни препоръки

Трябва да се избягва излишната консумация на натрий, тъй като това може да увеличи загубата на калций чрез урината.

Важно е да се поддържа балансиран хранителен режим – това означава, че трябва да пробвате различни комбинации от храни и да се наблюдавате, колко калории приемате на ден. По този начин можете да предотвратите покачване на теглото, което е още един фактор, който може да повлияе на здравината на костите.

Избягвайте излишната консумация на храни, богати на фосфор и протеини, които са важни за образуването на костно вещество и поддържането на здрави кости, но ако се консумират в големи количества може действително да доведат до загуба на костна маса.

Източник: zdraviste.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе