Корени от бяла ружа – лечебни свойства и рецепта за сироп

в Здраве

В действителност, коренът от бяла ружа е бил използван в продължение на векове за лечение на инфекции, подобряване на храносмилането и други болестни състояния.

1.Коренът от бяла ружа е ефективен при настинка и възпалено гърло – за всеки, който страда от болки в гърлото, кашлица или настинка, отвара от коренът на бялата ружа може да се приема през устата, за да се намали болката, подуването и възпалението. Противокашлечното действие и съдържанието на слузни вещества помагат да се намали дразненето на гърлото, подуването на лимфните възли, времето за излекуване и сухата кашлица. Затова екстракт от бяла ружа се добавя към много сиропи за кашлица и болки в гърлото.

Бялата ружа е особено ефективна при настинка и грип, когато се комбинира с други противовъзпалителни и антибактериални билки и етерични масла за възпалено гърло, като хлъзгав бряст, ехинацея или лимон, смирна, риган, кипарис и други етерични масла. Когато се комбинират, те са насочени към основната причина за болестта.

2. Бялата ружа притежава изразено антибактериално действие – билката е ефективна при възпаление на сливиците, бронхит, възпаление на пикочните пътища или инфекция на дихателните пътища. Бялата ружа помага за ускоряване на оздравителния процес и естествено убива бактериите, които могат да причинят различни заболявания.

Веднъж приет, коренът от бяла ружа спомага за повишаване на секрецията на урината, което подобрява способността на организма да елиминира бактериите от уринарния тракт. Това е причината, билката да се препоръчва за лечение на камъни в бъбреците.

3. Коренът от бяла ружа е ефективен при храносмилателни проблеми – билката е ефективна при киселини в стомаха, язва на стомаха, диария и запек. Коренът съдържа слузни вещества, които покриват вътрешността на стомаха и пречат на стомашната киселина да причинят дискомфорт и „изгаряне“.

4. Коренът от бяла ружа може да се използва локално върху кожата за лечение на редица проблеми: ухапвания от насекоми, рани, изгаряния, ожулвания, суха и напукана кожа. Корените и стъблото на бялата ружа съдържат слузни вещества, които омекотяват кожата, намаляват подуването и убиват бактериите. Те често се добавят към продукти за грижа за кожата и мехлеми за инфекции и рани.

bulpress tv

5. Билката намалява задържане на вода в организма – това е така защото притежава диуретичен ефект и действа подобно на лекарствата, наречени диуретици, които са предназначени за намаляване на течностите в организма. Ако вашата диета или хормонални нива причиняват задръжка на вода, бялата ружа може да помогне за увеличаване на уринирането и възстановяване на баланса на течности.

Рецепта за сироп от бяла ружа:

Необходими продукти:

200 мл вода
200 мл мед
50 мл сок от 1 лимон
1 1/2 до 2 1/2 ч.л. нарязани сушени корени от бяла ружа

Начин на приготвяне:

В малка тенджера, поставете корените и водата и оставете сместа да заври
На тих огън, оставете да къкри за 20 минути.
Прецедете течността в друга тенджера. Оставете течността да се охлади. Добавете меда и лимоновия сок. Ако сиропа стане прекалено гъст, може да го разредите с още вода.
Съхранявайте в хладилник.

Източник: zdraviste.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе