България е на първо място в света по най-бързо намаляващо население

в Свят

България е на първо място в света по най-бързо намаляващо население

България е страната, чието население намалява най-бързо в света.

Това сочат прогнозни данни на ООН за 2020-2050 г., цитирани от Visual Capitalist. Въпреки че се очаква световното население да нарасне значително, в някои страни, начело с България, ще има намаляване на населението. Има няколко причини за това, основните от които са нивата на раждаемост и емиграцията.

Страните, които вероятно ще регистрират такъв спад, се намират главно в Източна Европа, с изключение на Япония и Куба.

От 2020 г. до 2050 г. в България ще бъде отчетен най-големият спад на населението – 22,5%. Следва Литва с прогнозиран спад от 22,1% за същия период, а Латвия е на трето място с 21,6%. Украйна е четвърта по намаляване на нселението с 19,5%.

Има няколко причини, поради които източноевропейските страни водят списъка на държавите с най-бърз спад на населението. Първо, раждаемостта спадна драстично в тези страни след разпадането на СССР. Докато през 1988 г. една жена е имала средно 2 деца, през 1998 г. този брой пада на 1. Второ, емиграцията изигра значителна роля. Поради разширяването на границите на Европейския съюз между 2004 г. и 2007 г. страните от Източна Европа са регистрирали емиграция от 6,3 милиона души до 2016 г.

Япония и Куба, единствените страни извън Източна Европа, също имат ниски нива на раждаемост. В Япония раждаемостта намалява от 1971 г. насам. През 2021 г. в Япония са родени 811 604 бебета, докато в същото време 1,44 милиона души са починали. Средната възраст на населението е 49 години, което поставя Япония на първо място  по най-високата средна възраст сред всички останали нации.

В Куба раждаемостта е най-ниска сред латиноамериканските страни. Например в Гватемала коефициентът на раждаемост, измерен чрез раждания, е равен на 3,0. В Парагвай той е 2,5, а в Мексико – 2,2, докато в Куба коефициентът е 1,7. Освен това Куба има и ниско ниво на имиграция. Международната организация по миграция твърди, че само 0,1% от населението на Куба са мигранти.

Що се отнася до темпа на нарастване на населението в световен мащаб, той се забави с течение на времето, достигайки най-бавния си темп от 1% през 2020 г. в сравнение с 1950 г. Въпреки това забавяне световното население може да се увеличи до около 8,5 милиарда до 2030 г., 9,7 милиарда до 2050 г. и 10,4 милиарда до 2080 г. В момента Китай води списъка на най-населените страни, но се очаква Индия да надмине Китай през 2023 г.

bulpress tv

България е на първо място в света по най бързо намаляващо население

Източник/ци: България е на първо място в света по най-бързо намаляващо население



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Свят

Отидете горе