Анасон – лечебни свойства и как да го използваме

в Здраве

Страдате ли от болки в стомаха? Или сте настинали и имате кашлица? Изпийте няколко глътки чай от семената на анасон и веднага ще се почувствате по-добре. Малките ароматни, пикантни семена преобладават в много традиционни култури и са известни със своите кулинарни и лечебни свойства.

Семената се отличават с деликатно сладък и ароматен вкус с отличителен аромат на сладник. Техният специален аромат се дължи на етеричното масло, анетол в тях.

Маслото от анасоново семе, получено чрез пресоване на семената, се прилага в много традиционни медицини като успокояващо стомаха, антисептично, спазмолитично, отхрачващо, стимулиращо и тонизиращо средство.

Семената са отличен източник на много важни витамини от В-групата като пиридоксин, ниацин, рибофлавин и тиамин. Пиридоксинът (витамин В-6) помага да се увеличат неврохимичните нива на GABA в мозъка.

Семената са отличен източник на минерали като калций, желязо, мед, калий, манган, цинк и магнезий. 100 g сухи семена съдържат 36,96 mg или 462% от необходимата дневна доза желязо. Калият е важен компонент на клетките и телесните течности, който помага при контролирането на сърдечната честота и кръвното налягане.

Медта е кофактор за много жизненоважни ензими, включително цитохром С-оксидаза и супероксид дисмутаза (други минерали функциониращи като кофактори за този ензим са манган и цинк). Медта участва в производството на червени кръвни клетки.

Подправката съдържа и антиоксидантни витамини като витамин С и витамин А.

bulpress tv

Употребяема част са плодчетата. Те се берат към края на юли. Прибирането трябва да се извършва сутрин, привечер или дори през нощта, за да се предпазят плодчетата от изронване. Изсушените анасонови плодчета са дребни, съставени от по две семенца, които обикновено не са отделени едно от друго. Миризмата е характерна, силна, а вкусът – сладникаво парлив.

По ½ до 1 чаена лъжичка на ситно счукани плодчета се заливат с една чаена чаша вряща вода; оставя се да стои 15 мин., след което се прецежда. Доза за 1 един. За целта може да се използва и етерично масло – 2-3 капки на бучка захар 2-3 пъти на ден. Действието се дължи преди всичко на съдържащия се в етеричното масло анетол. Анасоновото масло в спиртен разтвор (1-2%) е ефикасно външно средство срещу паразити по човека и домашните животни.

В големи дози, анасонът има наркотично действие.

Анасоновите семена съдържат анетол, растителен хормон подобен на човешкия естроген, който насърчава менструацията и лактацията при кърмачките. Анасонът не трябва да се използва по време на бременност и при малки бебета. Етеричното масло е само за локално приложение.

Източник: zdraviste.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе