Най-добрите заместители на млякото

в Здраве

Млякото е един от най-добрите източници на аминокиселини. Богатият букет от полезни вещества в него подобрява здравето на мускулите, имунната система, метаболизма. Млякото и млечните продукти са полезни за костите, подобряват баланса на кръвната захар, намаляват риска от инфаркт и пазят от възпаления.

Защо тогава трябва да търсите негови заместители, освен ако не сте веган или чувствителен към лактоза? За съжаление, малко от нас пият истинско мляко днес, такова, на каквото са се наслаждавали нашите баби и дядовци.

Различните съставки, които се използват, за да се увеличи срокът на годност на млякото, са опасни за здравето на човек. Освен това, за да се увеличи добивът, или по други причини, производителите тъпчат животните с антибиотици и други препарати, които се прехвърлят в млякото, а от него и в човешкия организъм. Това, според нови изследвания, води до антибиотична резистентност, спиране на имунната система и дори до рак и диабет.

Ако нямате достъп до качествено екологично мляко, вижте в следващата галерия алтернативата – най-добрите заместители на млякото.

Бадемово мляко

Бадемовото мляко е чудесен заместител във всеки аспект – от готвене, до лека закуска със зърнени храни или добавка към сутрешното кафе. Кремообразната, обикновено малко сладка течност има високо съдържание на витамин Е и други основни хранителни вещества. Доказано млякото от бадеми засилва имунната система и предотвратява натрупването на лош холестерол.

bulpress tv

Соево мляко

Соевото мляко се произвежда от соеви зърна или соев протеинов изолат. То има кремообразен, лек вкус и по състав е най-близо до кравето. Една чаша неподсладено соево мляко съдържа 80-90 калории, 4 грама мазнини, 7-9 грама протеин и 4 грама въглехидрати. То съдържа подобно на млякото количество протеин, но около половината от броя на калориите, мазнините и въглехидратите. Соевото мляко е и един от малкото растителни източници на висококачествен протеин, който осигурява всички необходими аминокиселини.

Кокосово мляко

Кокосовото мляко има кремообразна текстура и сладък, но фин аромат на кокосов орех. Една чаша съдържа 45 калории и 4 грама мазнини. В него почти няма протеини и въглехидрати. Това го прави перфектната съставка за всякаква диета. Нещо повече, около 90% от калориите от кокосово мляко идват от наситени мазнини, включително и триглицериди. То подпомага загубата на апетита и съответно топенето на излишни килограми. Освен това подобрява нивата на добрия холестерол в кръвта.

Овесено мляко

В най-простата си форма овесеното мляко е направено от смес от овес и вода. То е естествено сладко и леко на вкус и може да се използва в готвенето по същия начин като кравето. Една чаша съдържа 140-170 калории, 5 грама мазнини, 2. 5-5 грама протеин и 19-29 грама въглехидрати. Овесеното мляко съдържа подобен брой калории като кравето, до два пъти повече от въглехидратите и около половината от количеството протеини и мазнини.

Има високо съдържание на фибри и бета-глюкан – вид разтворимо влакно, образуващо гъст гел, който преминава през червата. Бета-глюкановият гел се свързва с холестерола, намалявайки абсорбцията му в организма. Това помага за понижаване нивата на холестерола, по-специално на лошия му вид, свързан с повишен риск от сърдечни заболявания.

Източник: simptomi.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе