Байкалски шлемник – билката с редица лечебни свойства

в Здраве

Това е едно от 50-те фундаментални билки, използвани в традиционната китайска медицина, където името й е хуанг цин.

Някои от най-важните ползи за здравето на шлемника са способността й да намалява тревожността, успокоява нервната система, повлиява диабета, помага в отслабването, предотвратява някои видове рак, намалява възпалението, балансира хормоните и премахва проблемите със трудното заспиване.

Гамата от ползи за здравето, на шлемника се дължат на наличието на различни фенолни съединения и флавоноиди, които оказват влияние на организма по много различни начини.

Чаят от шлемник помага за балансиране на хормоните в тялото ви, стимулира освобождаването на ендорфини, и помага за подобряване на настроението ви. Ако се чувствате постоянно напрегнати, тогава може би се нуждаете от една чаша чай от шлемник. Фенолните съединения имат широк спектър от въздействия върху нашия хормонален баланс.

Шлемника притежава изразени аналгетични свойства и помага за облекчаване на болките по цялото тяло, чрез намаляване на възпалението. Освен това, можете да направите пастообразна смес от изсушената дрога и да я прилагате директно върху болезнените области. Също така, малки ожулвания и натъртвания могат да бъдат излекувани по-бързо от локалното приложение на тази паста.

Ако търсите начин за детоксикация на тялото и за подобряване на цялостното ви здраве, направете си чай от шлемник. Билката притежава висока антиоксидантна активност в черния дроб, който е един от най-уязвимите органи, и този ефект на шлемника може значително да повиши ефективността на черния дроб. Това намалява токсичните нива в тялото и кръвта, като по този начин се подобрява цялостното здраве и благосъстояние.

Шлемника е изключително полезен за хора страдащи от диабет, тъй като той регулира нивата на инсулин и глюкоза в кръвта. Билката стимулира производството на инсулин от панкреаса. Освен това, предпазва от повишаване на нивата на ‘’лошия’’ холестерол, което е от огромна важност при хора болни от диабет.

bulpress tv

Шлемник байкалски подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система, поради факта, че намалява нивата на холестерола. Това води до понижаване на риска от атеросклероза и запушване на кръвоносните съдове от атеросклеротични плаки. Понижаването на ‘’лошия’’ холестерол ще ни предпази от възникването на инфаркт и други заболявания свързани със сърцето.

Билката може да ни помогне да отслабнем. Тя понижава нивата на триглицеридите, което в комбинация с подходяща диета, може да ни помогне да се справим с излишните килограми.

Китайският шлемник се използва в източната медицина за лечение на рак, поради това, че билката причинява клетъчна смърт на раковите клетки. Това пречи на разпространението на раковите клетки и забавя растежа на тумора, като по този начин се дава шанс на традиционните методи за лечение на раковите заболявания.

Източник: zdraviste.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе