Ананасът – тропическа свежест

в Здраве

Ползи за здравето от яденето на ананас.

1. Свежият ананас е с ниско съдържание на калории. Независимо от това, той е източник на много минерали и витамини, които са от съществено значение за оптималното ни здраве.

2. Той не съдържа наситени мазнини и холестерол, но въпреки това, той е богат източник на разтворими и неразтворими диетични фибри, като пектин.

3. Ананасът съдържа протеолитичен ензим бромелаин, който преработва храната чрез разграждане на белтъчините. Бромелаинът също има противовъзпалителни, антисъсирващи и противоракови свойства. Изследванията са показали, че консумацията на ананас редовно помага в борбата срещу артрит, нарушено храносмилане и глисти.

4. Пресният ананас е отличен източник на витамин С. 100 грама съдържат 80% от препоръчителния дневен прием на този витамин. Витамин С е необходим за синтеза на колаген в тялото. Колагенът е основният структурен протеин в тялото, необходим за поддържане на целостта на кръвоносните съдове, кожата, органите и костите. Редовната консумация на храни, богати на витамин С, помага на тялото да се предпази от скорбут, от развитието на инфекциозни агенти (повишава имунитета).

5. В допълнение, този плод е богат на витамини от В-групата фолати, тиамин (витамин В1), пиридоксин(витамин В6), рибофлавин и минерали като мед, манган и калий.

Калият е важен компонент на клетъчните и телесни течности, помага за контролиране на сърдечната честота и кръвното налягане. Медта е полезен ко-фактор за синтеза на червените кръвни клетки.

bulpress tv

6. Също така, той съдържа малко количество витамин А и бета-каротин. Тези съединения са известни, че имат антиоксидантни свойства. Витамин A е необходим за поддържане на лигавиците и кожата здрави.

ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ…

1. Ананасът достига пълна зрялост (от засяването до брането на плодовете) за 3 години.

2. След като бъде откъснат, ананасът спира да зрее. Затова не си мислете, че като оставите ананаса за една седмица, той ще узрее повече. А разликата в цвета на ананасите се дължи на това къде са били отглеждани. Това означава, че ананасите със зелен цвят ще са толкова сладки колкото и тези с по-жълт цвят.

3. Ананасът се използва за получаването на вино.

4. Незрелите ананаси са не само неприятни на вкус, но могат да бъдат и отровни. Незрелите ананаси дразнят силно гърлото и имат силен разхлабващ ефект.

КАКВИ ТРЯБВА ДА СА АНАНАСИТЕ ПРЕДИ ДА СИ ГИ КУПИМ.

1. На пазара избирайте тези, които са тежки за размера си. Обикновено няма разлика в качеството между малък и голям ананас.

2. Избирайте плодовете, които нямат мухъл и натъртвания. Някои хора проверяват състоянието, качеството и зрялостта, чрез докосване с пръст. Един добър и зрял ананас, издава тъп звук като го почукнете, докато незрелия с лошо качество звучи кухо. Той спира да зрее, веднага след като се откъсне, затова избирайте плодовете с ароматно-сладникава миризма.

3. Той се разваля бързо, ако се съхранява на стайна температура. Тъй като е нетраен и не може да се съхранява в хладилник в продължение на много време, по-добре го изяжте възможно най-рано. Въпреки това, можете да го съхраните в хладилника за 1-2 дни.

АЛЕРГИЧНИ ЛИ СТЕ КЪМ АНАНАСИТЕ?

Алергията към ананасите може да бъде представена от симптоми, които не представляват опасност, но понякога симптомите могат да бъдат животозастрашаващи. Симптомите могат да бъдат следните:

1. Червени обриви, които могат да се появят веднага след като сте яли ананас или до няколко часа след консумацията му.

2. Подуване, сърбежи и усещане за парене.
3. Повръщане, диария, гадене, запек.
4. Ниско кръвно налягане, прилошаване.
5. Затруднено дишане.

Източник: zdraviste.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.