Храм не се затваря! Граждани се събраха пред Руската църква в София и поискаха да бъде отворена, Синодът и властта обещаха

в България

Храм не се затваря! Граждани се събраха пред Руската църква в София и поискаха да бъде отворена, Синодът и властта обещаха
Граждани се събраха пред Руската църква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в София, която беше затворена след експулсирането на предстоятеля ѝ и двама беларуски свещеници. Вярващите запалиха свещи и оставиха цветя пред входа на храма.

Те поискаха църквата да бъде отворена.

Движението по бул. „Цар Освободител“ беше блокирано.

Мъж в свещенически одежди, който се представи като иподякон Атанас Стефанов и каза, че служи в Стамболийски, отправи ултиматум към Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) до 24 часа да върнат руските свещеници и български и руски свещеници заедно да отворят този православен храм.

Пред Руската църква освен много граждани, имаше и представители на политически партии, сред които Костадин Костадинов и Деян Николов от партия „Възраждане“, Волен Сидеров от „Атака“ и Симеон Славчев от партия МИР.

Междувременно Старозагорският митрополит Киприан, говорител на Св. Синод на БПЦ-БП, заяви в позиция:

По повод постъпилите запитвания във връзка със затварянето на храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в София, по-известен като Руската църква, заявявам, че Светият Синод на БПЦ-БП е съборен орган, който ще разгледа въпроса на следващото си заседание. Всяка появила се информация в публичното пространство не следва да се разглежда като официално становище на Св. Синод, допълват от Светия Синод.

С призив към Софийския митрополит за възстановяване на богослуженията в храма “Св. Николай Мирликийски” т.нар. Руска църква се обърна народният представител от ДПС Делян Пеевски. Поводът е заключването на храма в края на седмицата и призивът на Русенския митрополит Наум, който смята, че” т.нар. Руска църква в София незабавно трябва да отвори и че заключването на храма от странични лица е недопустимо, а Софийският митрополит веднага трябва да се разпореди храмът да бъде отворен и да се възстановят своевременно и богослуженията в него”.

Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на Българската православна църква и нейните вярващи и затова още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които държавата ще увеличи субсидията, така че да се осигури издръжката на храма.

bulpress tv

Останалото е в каноничните правомощия на Софийския митрополит, в чиято работа ние не можем да се месим, но сме уверени, че храмът ще бъде отворен за вярващите, каза Пеевски в позиция, разпространена от пресцентъра на ДПС, предава Стандарт.



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе