НАП В КОЛАПС- НЕ УСПЯЛА ДА СЪБЕРЕ БЛИЗО 6 МИЛИАРДА ЛЕВА ДДС ОТ РЕВИЗИИ ЗА 17 ГОДИНИ

в България

НАП В КОЛАПС- НЕ УСПЯЛА ДА СЪБЕРЕ БЛИЗО 6 МИЛИАРДА ЛЕВА ДДС ОТ РЕВИЗИИ ЗА 17 ГОДИНИ

НАП В КОЛАПС ИЛИ МАФИЯТА В ЕУФОРИЯ

По официални данни чрез ДДС измами се източват милиарди левове от бюджета. Националната агенция за приходите (НАП) признава, че несъбраният ДДС, установен с влезли в сила ревизионни актове за периода 1 януари 2000 г. – 31 декември 2017 г., е в размер на 5.79 млрд. лв.

Това алармира във вторник гражданско сдружение „БОЕЦ“, което е получило информацията от изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова след подадено заявление по Закона за достъп до обществена информация.

 

5.4 млрд. лв. на практика са „отписани“ за събиране

 

„Общият размер към 1 януари 2018 г. на непогасената сума от ДДС, установена с влезли в сила ревизионни актове на НАП, издадени в периода от 1 януари 2000 г. до 31 декември 2017 г., е 5.79 млрд. лв.“, посочва Галя Димитрова. От думите й става ясно, че 5.39 млрд. лв. от общата сума са категоризирани като „трудно събираеми или несъбираеми вземания“. „Това са задължения на лица, за които в резултат на проведеното проучване е установено, че не притежават активи/имущество, върху което да се насочи принудително изпълнение, или имат имущество на ниска стойност спрямо размера на публичния им дълг, или върху същото има предходни обезпечения/тежести в полза на кредитори с частни вземания, чиито размери надхвърлят стойността на имуществото“, пише Димитрова.

Тя заключава, че „вероятността да постъпят суми за погасяване на дълга на тези лица е минимална“. В момента реално данъчната агенция работи върху дългове за едва 399 млн. лв. от цялата сума, като продължава да се проучва имущественото състояние на съответните длъжници и състоянието на активите. От данните на НАП се вижда, че най-голяма е сумата на несъбраният ДДС от влезли в сила ревизионни актове през 2011 г. – 1.1 млрд. лв. През следващите години той се движи около 500-600 млн. лв. годишно, като в същото време общата сума на допълнително установените задължения при ревизии по всички видове данъци е към 1.7-1.8 млрд. лв. годишно. В справката на шефката на НАП се посочва още, че общата сума на установения при ревизии дължим ДДС за периода 1 януари 2000 г. – 31 декември 2017 г. е в размер на умопомрачителните 16.2 млрд. лв. Галя Димитрова посочва, че голяма част от тези задължения са в резултат от възлагане на ревизии от външни институции и прилагането на мерки за борба с данъчните измами, пише mediapool.bg.

 

Всъщност, шефката на данъчните се опитва да обясни, че когато ревизиите се възлагат от външни институции или като мярка за борба с измамите, обичайно се стига до установяване на огромни задължения, които на практика са несъбираеми. Целта била да се подпомогнат наказателните производства, образувани от прокуратурата.

bulpress tv

Източник: gospodari.com

Всяка година по един милиард от ДДС не се усвоява от държавата но се усвоява от мафията !

Дали НАП В КОЛАПС или както е казано черните каси на ГЕРБ работят по добре от НАП !



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе