За какво служи обективът на камерата?

в Любопитно

За какво служи обективът на камерата?

Знаете, че обективът на камерата, освен за пиене на кафе или нещо друго, за чаша или моливник, си има и друга, истинска и важна функция. Говоря разбира се не за чашата-обектив, а за обективът на истинска камера. И ако никога не сте се замисляли каква е неговата работа, или пък сте мислили, но не сте стигнали до някакъв извод, продължете да четете, и ще разберете.

И така, за хората, занимаващи се с фотография, обективът е един от най-важните елементи, след CCD матрицата. И ако цената на последната се понижава постоянно, то цената на качествените обективи не се променя. Обективите са най-скъпата част от дигиталните фотокамери.

Знаете, че дигиталните апарати имат цифрово и оптично увеличение на заснемания обект. Когато търсите обектив, камера или фотоапарат, гледайте какъв е реалният оптичен zoom, защото точно той, реално приближава обектите в снимката, без това да влияе на качеството на изображението. Цифровото увеличение обаче, ще приближи обектите, но това се случва за сметка на качеството на снимката.

При избора на обектив за камера, важен елемент е и фокусното разстояние. То е изписано в милиметри, на самия обектив. Така например, ако на даден апарат, на обектива е изписано 7-21 мм, това означава, че той има трикратно приближаване.

Светлосилата на обектива също е от съществено значение. Това е способността на даден апарат или камера, да заснема качествени изображения, при неблагоприятни светлинни условия. За да стане по-разбираемо, ще кажем, че ако имате два апарата, светлосилата на които е съответно 1:2.8 и 1:5.6, вторият модел е в състояние да прави много по-качествени снимки при недобра светлина, отколкото първият. Тук трябва да кажем също, че при повечето модели, когато използвате оптично увеличаване на обектите, светлосилата на обектива намалява.

Знаете, че когато правите снимка или клип, дори най-малкото потрепване на ръката Ви, може да доведе до размазване на изображението. За това е хубаво, обективът да притежава опция за оптична стабилизация. Тази опция, спокойно може да бъде наречена допълнителна екстра, защото повечето от любителските апарати не я притежават. Но пък определено си струва да платите повече за камера или апарат с оптична стабилизация на изображението.
Независимо дали ще си купувате нова апарат или камера, или пък само обектив за устройство със сменяем такъв, би било добре, ако вземете предвид гореописаните му качества. Само така ще сте сигурни, че сте се сдобили с качествен, и наистина вършещ работа, обектив.

bulpress tv

Източник: статии.com

Виж още публикации на bultimes

 



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе