Гласят големи промени за работното време, отпуските и майчинството

в България

Гласят големи промени за работното време, отпуските и майчинството

Шест месеца след раждане ще можем да прехвърляме майчинството си на бабите и дядовците. Това предвиждат промените в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, качени за обществено обсъждане.

Чрез редакция в Кодекса на труда ще се регламентира възможността майчинството да се прехвърля освен на таткото и на един от родителите на майката или на бащата.

Преди тази промяна отпускът можеше да се прехвърля само на мъжа.

Според сега действащите правила майчинство можеше да се поеме от баба или дядо само при смърт на бащата или ако е неизвестен. Аналогични промени са приети и за правото за прехвърляне на отпуск при осиновяване на дете след изтичане на 6 месеца от деня на предаване на хлапето, пише Телеграф.

С промените в тази разпоредба отпадна изискването осиновителят да е починал, за да има право новият родител да прехвърли отпуска на бабата или дядото. С промените в наредбата се предлага служителите в социалните услуги да имат право на удължен платен годишен отпуск.

Друга промяна, заложена в кодекса, е да се удължи на 36 дни отпуската на педагозите и ресурсните учители, както и на тези в домовете за сираци.



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

bulpress tv

Последни от България

Отидете горе