Витамините са открити 1911 г. от полския биохимик Функ

в Здраве

През 1911 г. полският биохимик Казимир Функ открива витамините

Витамините са нискомолекулни органични вещества, които са необходими в минимални количества за осъществяването на нормалната жизнена дейност на човека и животните.

История на откриването на витамините

Наименованието витамин се появява през 1911 г., когато американския биохимик от полски произход Казимир Функ изолира вещество от оризовите люспи, съдържащо аминна група (а това е именно витамин В1). Това е вещество, което лекува болестта бери-бери и Функ го нарича „витамин“.

Витамините днес

В днешно време са известни около 30 витамина.

Витамините влияят (пряко или като активни съставки на ензими, нуклеотиди) на растежа, обмяната на веществата, функциите на имунната, нервната, ендокринната система, кръвообразуването, кръвосъсирването и др. Те се съдържат се предимно в растенията. Някои витамини се синтезират от чревните бактерии. Витамините също така могат да се образуват в организма от провитамини (каротини, стерини).

bulpress tv

Витамините са мастноразтворими (А, D, Е, К) и водноразтворими (С и група В).

Необходимостта от витамини е по-голяма при бременност, кърмене, интензивна физическа и умствена работа, инфекциозни болести и др.

Недостигът или липсата на витамини води до болестни състояния — хиповитаминозни и авитаминози, прекомерният прием (главно на А и D) — до хипервитаминози. Много витамини, които се използват като лекарства, са получени чрез химичен и микробиологичен синтез.

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на Bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе