Валят обидни коментари срещу момче със Синдром на Даун, баща му срина всички / СНИМКА

в България

Валят обидни коментари срещу момче със Синдром на Даун, баща му срина всички / СНИМКА
Масов хейт в социалната мрежа срещу момче със Синдром на Даун.

В социалната мрежа Фейсбук валят обидни, насмешливи и възмутени коментари, след като момче със Синдром на Даун сподели публикация. Постът е бил споделен в групата “Ние БЪЛГАРИТЕ” от Божан Панов.

Момчето е прикачило снимка, на която виждаме паметника на Боримечката, който се извисява над град Клисура. Монументът е изработен по случай 100-годишнината от Априлското въстание от скулпторът Методи Измирлиев.

До хейт коментарите срещу Божан Панов се стига, след като момчето е допуснало правописна грешка в описанието към фотото.

“Буре мечката в Клисура”, пише Божан към снимката от Клисура.

Чавдар Панов – бащата на момчето със Синдром на Даун, в личния си акаунт във Фейсбук реши да осветли ситуацията. И… да ни накара да се замислим.

“Да, това е моят син. Смешно е и се разпространява като горски пожар днес във фейса. Първо брат ми го е видял, каза ми, че има хора, които го обиждат и че Божко не го заслужава. Обадих му се да си махне публикацията, само че скриншотовете вече са били тръгнали. После излезе и в моя поток. Валят коментари, има обидни, има насмешливи, има по адрес на образованието ни и т.н. Нормално сякаш”, написа Чавдар.

Той споделя, че преди две седмици са срещнали в супермаркет жена със Синдром на Даун на 47 години, която е била придружавана от родителите си и те били възхитени, че Божан говори.

“Но той не само говори, ами е в компютърен клуб в елитната гимназия, където учи. Напук на синдрома, на диабета, на сърдечната операция, на Хашимотото. Играе на доста добро ниво шах.

bulpress tv

Чете от малък, пише от малък, е, бърка често “г” и “к”, “д” и “т”, както видно и цели думи. И знае отлично кой е Боримечката или Буре мечката, ако щете. На паметника в Клисура сме ходили няколко пъти. При това е най-големият патриот в семейството. Онзи ден мивката се беше запушила и като дойде от банята каза, че мивката е пълноводна. На мен ми се видя красиво. И Буре мечката ми се вижда красиво”, пише още бащата на момчето.

Божан Панов сам си направил регистрация във Фейсбук. Неговите родители били против, “но кой ни пита”, пише Чавдар.

“От време на време качва природни снимки по групи за български забележителности. Правим му забележки да не прекалява. Видно, без успех. Да остане без телефон не може да става и дума – той му чете сензора за кръвна захар.

И когато се наложи да пие захарна вода в час му пишем по вайбер. Сега с тази нова популярност вероятно ще се наложи да му спра фейса. Ще видим. Не за друго, а за да не го тормозят. Не че му пука. Нито на мен. Може би на майка му и на сестра му, обаче. И от съображения за сигурност.

Всъщност, това, което хората, които споделят тази смешка не разбират, е че споделят истинско постижение на вече пълнолетно дете със Синдром на Даун, което, разбира се, винаги ще си остане дете.

Това, което те мислят, че е неграмотност е изключително негово постижение, постигнато с огромен труд – негов и на близките му, както и на невероятния му борчески характер. Почти като на Буре мечката. Никоя от двете му баби например не може да създаде публикация във фейса. Но е и също толкова постижение на образованието ни, което днес също отнася обиди.

Разбира се, това тук ще го прочетат незначителен брой хора в сравнение с тези, които ще видят скриншота и ще се посмеят. Нека. Няма проблем. Просто не знаят, че се смеят на една илюзия”, с тези думи Чавдар завършва поста си.



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе