Разчетен ли е ръкописа на Войнич?

в Мистерии

Най-мистериозната книга в света – 600-годишният Ръкопис на Войнич, обърква учените от векове. Сега обаче един професор по лингвистика от университета в Бердфордшър, Великобритания, твърди, че е разчел тайнствения му код.

Ръкописът на Войнич, който е наречен на търговеца на книги Уилфрид Войнич, който го купува през 1912 г., е датиран с въглероден анализ до началото на 15. век. Вероятно е създаден в Северна Италия по време на Ренесанса. Ръкописът съдържа рисунки на фантастични растения и животни и е написан на непознат, вероятно измислен език, който никога досега не е бил разкодиран дори и малко – отделните думи, структурата на изреченията и дори диаграмите на звезди и билки са пълна мистерия.

Съществуват стотици недоказани хипотези за създаването на ръкописа. Някои смятат, че е изключително добре направен старинен фалшификат. Други – че съдържа тайнствени научни знания, кодирани така, че да бъдат разбрани само от посветените. Много от най-големите учени и специалисти от последните десетилетия са опитвали да пробият тайната му – включително най-добрите криптографи от Първата и Втората световни войни – но неуспешно.

Сега обаче професорът по лингвистика Стивън Бакс обяви, че е постигнал напредък в дешифрирането на текста, като се фокусирал върху откриването на лични имена.

Ръкописът на Войнич съдържа над 170 000 букви, някои от които са просто чертички, направени с перо и мастило. По-голямата част от текста може да бъде опростена до азбука от само 30 букви. Анализи показват, че той е написан по закони, много наподобяващи истинска човешка реч, което е основен аргумент срещу тезата, че е просто драсканици без никакъв смисъл. Чрез илюстрациите ръкописът е разделен на шест части, отнасящи се за човешката биология, билките, астрономията, космологията, рецепти и медицина.

Бакс обяснява, че е идентифицирал имената на описаните в книгата билки и звезди по начина, по който някога са били разчетени и много египетски йероглифи – съотнасяйки ги към рисунките. След това ги използвал като своеобразен код за разшифроване и на други букви и думи. Сред разчетените термини са съзвездието Телец, Плеядите и думата „кантайрон”, която очевидно е използвана, за да опише растение, вероятно синчец (на лат. от рода Centaurea).

Все така неясна обаче остава природата на текста. Може би това е измислен, авторски език като тези, създадени от Дж. Р. Р. Толкин. Може би наистина е фалшификат. Може би е закодиран латински език. Или оригинален пътепис на някой авантюрист като Марко Поло – съдейки по странните картини. Предполага се дори, че е събраното знание на тайна научна организация, която е намерила начин да скрие теориите и знанията си от очите на обикновените хора. Каквато и да е истината, първата крачка към нея вече е направена.

bulpress tv

Източник: obekti.bg


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Мистерии

Отидете горе