Астрономи откриха уникална двойка „целуващи“ се звезди

в Наука

Астрономи се натъкнаха на много рядко космическо явление, в което две звезди се докосват и са на път да завършат живота си по изключително драматичен начин.

В тази целувка за сбогом участват най-масивните и горещи слънца в двойна система от този тип сред малкото, открити от учените досега. Системата от слънца е означена като VFTS 352 и се намира на 160 000 светлинни години от нас в Големия Магеланов облак – малка галактика „сподвижник“ на нашата галактика Млечен път.

Звездите във VFTS 352 са толкова близо, че се обикалят едно друго само за ден и споделят до 1/3 от веществото си. Двойки от този тип, в които две слънца обменят вещество помежду си, учените наричат свръх-контактна бинарна система. Те се срещат изключително рядко, защото съществуват буквално едно мигване на окото спрямо времевите мащаби на Вселената.

Звездите във VFTS 352 са млади, а общата им маса е 57 пъти по-голяма от тази на собственото ни Слънце. Същевременно повърхността им е почти 7 пъти по-гореща и надхвърля изпепеляващите 40 000 градуса по Целзий. Според учените звезди като тези играят ключова роля в еволюцията на галактиките и са основен производител на елемент от изключителна важност за живота на Земята – кислород.

Двойката VFTS 352 е близък братовчед на друг тип двойна система, в която едната звезда засмуква материя от другата. В този своебразен случай на космически вампиризъм по-масивното слънце извлича материя от по-малкия си компаньон.

В VFTS 352 обаче двете звезди са почти еднакви по маса и тази равнопоставеност определя факта, че обменят голяма част от веществото помежду си. Този процес протича на нищожно от космическа гледна точка разстояние – сърцевините на двете звезди са отделени на 12 милиона километра.

bulpress tv

Според учените са възможни две еднакво драматични финала на тази космическа връзка. Възможно е двете звезди да се слеят в бързо въртящо се гигантско слънце, което може да завърши живота си в една от най-мощните експлозии във Вселената – събитие известно като дълготрайно гама избухване.

Втората възможност е също толкова невероятна. Според Селма де Минк от Университета на Амстердам двете звезди може би са достатъчно обособени, така че да не се слеят. „Това ще поведе тези обекти по нов еволюционен път, който е тотално различен от предвижданията на класическата звездна еволюция“, обяснява де Минк. „В случаят на VFTS 352 компонентите вероятно ще завършат живота си с експлозия на супернова, при което ще се образува близка двойна система от черни дупки. Този невероятен обект ще бъде мощен източник на гравитационни вълни„, обяснява още тя.

Източник: nauteka.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Наука

Отидете горе