Какво да правим при опарване с коприва

в Здраве

Копривата е изключително полезна за много състояния. Тя си използва не само вътрешно, а и външно – мехлем от коприва помага при екземи, при болки в ставите и др. Разбира се, прекаляването с количеството може да доведе и до проблеми със стомаха, например диария, съществува също и минимален риск от алергична реакция.


Резултатите от изследване доказват, че при артрит копривата е изключително полезна. Според проучването, в което участие са взели 152 души, билката е помогнала на 70 % от тях да спрат да чувстват ревматоидните симптоми.

Те са приемали всеки ден екстракт от коприва като лечението е продължило 3 седмици, а количеството на дневния прием на копривата е било 1. 54 грама. За дамите, които имат проблеми с менструацията, копривата е добра алтернатива – помага за премахване на чувството на дискомфорт, както и подуването по време на цикъл.

Наред с многото полезни качества, които заслужено се приписват на това растение, съществуват и някои не толкова положителни. На всеки може да се случи да се опари на коприва, разхождайки се например по някоя поляна – усещането е неприятно, мястото се зачервява и започва силно да сърби.

Причината копривата да причинява подобно опарване се скрие в дребните тънички власинки, които има върху листата си. Когато докоснем листата, се освобождава смес, която прониква в кожата ни и ни създава неприятното чувство на парене и сърбеж. Сместа се нарича мравчена киселина.

Да потърпим и да изчакаме не е лош съвет, ако сме се опарили лекичко, но понякога сърбежът и дискомфортът не минават за десетина минути.

Ако опарването е по-сериозно или пък просто не успяваме да изтърпим неприятното усещане, хубаво е да наложим лед, колкото можем по-бързо. Друга идея е да разтриете мястото с листа от живовляк. Ако не разполагате с живовляк, може да си направите компрес. Всичко, което ви е необходимо за него, са оцет и вода – наложете ги на мястото, което сте засегнали и сърбежът ще спре.

В случай, че обривът не ви минава потърсете лекарска помощ.

Източник: simptomi.bg

Loading...

Виж още публикации на bultimes

Сайта не носи отговорност за написаните коментари


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе