Какво не знаете за езерото Рупкунд

в Любопитно

Както вече всички сме се убедили, на нашата сравнително малка планета има много мистерии, които не могат да бъдат логично обяснени дори от най-престижните учени, използващи най-модерните технологии. На Земята има много такива загадъчни места, но в този материал ще разгледаме митичното езеро Рупкунд, което се намира високо в Хималаите.

Самото езеро е разположено на над 5 000 мерта надморска височина и пътят до него е много тежък и дълъг, а за да стигнете до там трябва да се подготвите за 5-дневен преход пеша. Езерото също така е известно като „Езерото на скелетите“, тъй като през 1942 г. група изследователи са открили над 500 човешки черепа, кости и различни предмети там.

Вече над 70 години, учените все още не могат да установят как толкова много хора са намерили смъртта си на това място и защо въобще са били там. Районът около „Езерото на скелетите“ е безлюден, там земята не е плодородна, няма човешки селища, няма и животни. Климатът на толкова високо място е неблагоприятен за развитието на каквато и да е цивилизация, като се смята, че преди много години, Рупкунд е било езеро, където са се събирали поклонници на богинята Нанда Деви. Твърденията са, че преди много години е имало кралство Канаудж, което се е простирало на юг от днешен Гарвал. Тогава кралят е бил поканен да присъства на поклонение, в чест на богинята Деви, но той подходил много арогантно като тръгнал с един куп клоуни, танцьорки, музиканти и бременната си съпруга.

Според хималайските обичаи, на свещено място не се допускат бременни жени и това се е приемало за богохулство. Не стига, че жената на краля била бременна, но тя дори родила в една пещера до езерото, което разгневило Нанда Деви и тя изсипала мощна градушка с размерите на тенис топка върху неверниците. Смята се, че това е причината за смъртта на тези 500 души, но тази теория няма как да бъде доказана.

Според други предположения, хората са били болни от някакъв вид епидемия и са искали да се изолират около езерото Рупкунд, но са намерили смъртта си там. Някои са починали от заразата, а други от измръзване. Тази теория обаче не е възможна, тъй като археолозите са установили, че всички черепи имат едни и същи травми, което най-вероятно е причината за тяхната кончина. Някои учени твърдят, че хималайците са избити от преминаващо племе, но и това едва ли е вярно, защото травмите са идентични и няма как всички 500 души да са убити по един и същ начин.

Предполага се дори, че телата са били много повече, но са потънали в езерото от множеството свлачища. Намерените кости датират от 850-а година, но въпреки това те са запазени много добре от минусовите температури. Учените са успели да извлекат достатъчно ДНК и да анализират човешките останки. Забелязват се 2 типа кости – едните са нормални като размери, но другите са прекалено малки. Отначало се е смятало, че това са кости от деца, но от тестовете се доказва, че това са били хора на средна възраст с генетични мутации.

bulpress tv

До момента много различни теории се сблъскват, но нито една не е подплатена с достатъчно сериозни доказателства и факти. Въпреки всичко, легендата че богинята Нанда Деви е стоварила гнева си върху богохулниците, изглежда най-логична, като дори местните жители имат песни, в които възпяват тази трагедия. Самото езеро Рупкунд предлага много красива гледка, но пък и много стряскащи легенди.

Източник: articlepro.eu

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе