Запек при бебето. Ето какво трябва да знаеш!

в Здраве

Всяко едно семейство с малко бебе ежедневно се сблъсква с много нови неща, които в някои случаи са сериозни изпитания за младите родители. Един подобен проблем несъмнено е запекът при бебето. Случва се сравнително често и затова родителите трябва да са подготвени какво следва.

Неприятното явление се получава, когато изпражненията станат по-твърди и стегнати. Поради тази причина кърмените бебета много рядко страдат от запек, защото кърмата е лесно смилаема за малчуганите. Кърмените бебета имат и много полезни бактерии в червата си, а самата кърма съдържа специален хормон, увеличаващ чревните движения.

Как да разпознаем дали бебето страда от запек?

Характерно е че бебета на кърма могат да се изхождат няколко пъти дневно през първите седмици, като броят може да намалее до 1 или 2 пъти за цялата седмица. Това обаче не винаги трябва да е повод за притеснение.

Понякога бебето прави гримаси, дори когато изпражненията са меки, затова младите родители трябва да се научат да различават гримасите на малчугана – кога са нормални и кога има повод за притеснение.

Бебетата, които са на изкуствено хранене, обикновено имат 1 изхождане на ден, като изпражненията са по-твърди. Някои може да ходят веднъж на 3 или дори 4 дни – това не е повод за притеснение, освен ако изпражненията не са топчести и твърди.

bulpress tv

При бебета на възраст до 3 месеца запекът е рядко срещан, но ако малчуганът плаче и е видимо, че въобще не се чувства добре, консултацията с педиатър е задължителна. При по-големи бебета симптомите се изразяват в твърд корем, болки и раздразнение, изпражнения с кървави ивици, трудно изхождане.

Преди да се направи каквато и да е стъпка за облекчаване на дискомфорта на мъника, трябва да се направи консултация с лекар. В някои случаи проблемът се крие в недостатъчния прием на течности.

Някои лекари препоръчват да се добави малка лъжичка трици към зърнената закуска на бебето, както и осигуряването на достатъчно плодове и зеленчуци. Може да се дадат няколко лъжици пюре от сини сливи към сутрешната бебешка кашичка, но всичко това след консултация с лекар.

Източник:  simptomi.bg

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе