15-годишната Даная ни напусна, но спаси други човешки животи / СНИМКА

в България

15-годишната Даная ни напусна, но спаси други човешки животи / СНИМКА
15-годишната Даная Кулева е с рядко хематологично заболяване, при което липсва един от факторите на кръвосъсирването.

Преди няколко дни след лек удар на главата, красивото дете се озовава в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛСМ ‘Н. И. Пирогов”, където изпада в кома с тежък мозъчен оток и въпреки оперативната намеса и всички опити на медиците начело с проф. Николай Габровски да я спасят не успяват. А Даная издъхва.

Преди това обаче хиляди, вероятно дори десетки хиляди родители от популярната фейсбук група “Положението е Майко мила” отправят молитви като един за възстановяването на Даная, а благодарение на потребителите там е осъществен контактът и с водещите неврохирурзи в столицата и майката на момичето Ани Стоянова.

Малко след като стана ясно, че Даная е отлетяла и земният й път е приключил, майка й съобщи, че всъщност части от дъщеричката й ще останат живи – чрез донорството, което разрешава.

Така двама души с бъбречна недостатъчност вече носят органите на слънчевата Даная.

“Няма да използвам тъжни, черни и тягостни думи. Даная е прекалено светла за това. И в минало време няма пиша, защото нищо не е минало, а предстои. Тази прекрасна, безумна, слънчева и добра енергия не може да се изпари.

Невъзможно е! Тя е чудо и дори сега прави чудеса, прави света по-добър. Няколко души получиха шанса да живеят, а едно 15-годишно дете ще вижда с нейните очи.

На 12.05.2023 (петък) в град София в катедрален храм Света Неделя от 11:00 часа ще се съберем, за да ѝ покажем колко я обичаме и да и благодарим за всичко, което ни даде и на всичко, което ни научи. Моля ви, без черни дрехи, без погребални венци и без черни и погребални мисли. След това ще пуснем бели балони в небето.

Обичам те, Айче, обичам те мами! Ти си моята голяма любов. Винаги, винаги ще бъдем заедно, защото сме екип.

bulpress tv

И това не е краят! Не е!” написа Ани Стоянова, почернена от загубата на дъщеря си. Но доказала се като най-силната майка в този ден.

Бъбреците са трансплантирани на мъж и жена с хронична бъбречна недостатъчност, избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 7 поканени за оценка от листата на чакащи.

Единият реципиент е мъж на 28 години от Момчилград, на хемодиализнолечение от март тази година. Другият пациент е жена на 71 години от Плевенска област, която е на диализно лечение от 2021 година.

След интервенцията, трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели.Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе