Хепатит С – как можем да се заразим

в Здраве

Хепатит С се разпространява само при контакт с кръвта на заразен човек. Хепатит С не може да се разпространява чрез:

  • Кашлица
  • Кихане
  • Прегръщане
  • Целувка
  • Кърмене (освен ако зърната не са напукани или кървят)
  • Споделяне на прибори или чаши
  • Случаен контакт
  • Споделяне на храна и вода

Както виждате, ежедневните контакти не са рисковани. „Коефициентът на предаване между хората в домакинството вероятно е малко над нулатата“, казва Хауърд Дж. Уорман, доктор по медицина в Колежа по хирургия на Колумбийския университет в Ню Йорк.

Въпреки това, хепатит С може да се разпространява чрез кръвта. Следователно следвайте тези общи предпазни мерки:

Не споделяйте самобръсначки, четки за зъби, ножици за нокти или каквото и да било друго, което може да има контакт с кръвта на болния. Покрийте всички отворени рани с бинтове.
Внимателно изхвърляйте тампони, салфетки, различни тъкани, използвани превръзки и всичко останало, което може да има заразена кръв върху себе си.

Ако сте болен от хепатит С, не трябва да дарявате  кръв, органи, тъкани или сперма.

Хепатит С може да се разпространява чрез полов акт, но това рядко се случва. И това е изключително рядко явление сред моногамните двойки. Всъщност,  рискът от полово предаване на хепатит С между моногамни двойки е толкова нисък, че дори не се препоръчва използването на презервативи. Също така, няма данни, че хепатит С се разпространява чрез орален секс.

Ако обаче имате няколко партньори, трябва да вземете предпазни мерки. Използването на презервативи не само предпазва партньорите ви от хепатит С, но и ще ви предпази от други опасни заболявания, като ХИВ и хепатит Б.

bulpress tv

Възможно е бременната майка да зарази бебето с вируса, но рискът е малък. Вероятността на предаване на вируса от майка на дете е около 5%. Вирусът се разпространява при раждането и няма начин да се намали рискът.

Източник: zdraviste.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе