Управлението на Елизабет I – Златният век в Англия

в Любопитно

В царуването на кралица Елизабет I се счита за Златния век на Англия.

За това наименование допринесли редица причини. Първо, кралицата започнала своето управление след сестра си, спечелила прякора от народа Кървавата Мери. На второ място, в този момент се засилила позицията на Великобритания в света (английски флот се усъвършенствал, победата му над испанската армада, основава се първата колония). Трето, Елизабет покровителствала изкуствата и науките, което допринесло за разцвета на културата.

Елизабет е родена на 7-ми септември 1533. Баща й е бил Хенри VIII, а майка й била втората съпруга на царя, бившата придворна дама Анна Болейн. Бащата не се интересувал от дъщеря си, той чакал наследник, и бързо изпратил момичето в резиденцията на хетфилд Хаус, близо до Лондон. Три години по-късно, Елизабет трябвало да преживее смъртното наказание на майка си. След нейната смърт Принцесата вече била считана за незаконнородена, както и полусестра й Мери. Една след друга се сменяли мащехите й. Някои от тях са били благоразположени към доведена си дъщеря, а други – не. Импулсивният й баща ту изпращал жените си в манастир, ту на смърт или просто се развеждал с тях. Елизабет със сигурност разбрала, че няма по-лош жребии за една жена от това да попадне във властта на един мъж. Поради което тя никога не се е омъжила.

С образованието на Елизабет се заела сериозно нейната шеста мащеха, Катрин Пар, която дарила със законен наследник краля. С Елизабет, а малко по-късно, и с брат й, Едуард, се занимавали учители от Кеймбридж. Съвместното образование насърчило приятелството между принца и принцесата. През 1947 г. Хенри VIII завещава престола на сина си, Едуард, а в случай на неговата смърт били определени наследници – първо Мери, а след нея – Елизабет. Така двете дъщери били признати за законнородени след смъртта на баща си.

Катрин Пар се омъжила скоро след края на траура и изпратила Елизабет в Харфортшир. Елизабет не се разсърдила от мащехата си, а продължила да се образова. За развлечение младата принцеса имала театъра. По-късно тя станала покровителка за драматично изкуство и дори създадала Кралската театрална трупа. Шекспир е само един от деятелите на изкуството през епохата на кралица Елизабет.

bulpress tv

По време на краткото царуване на Едуард Елизабет била приближена до кралския двор. Но това не продължило дълго. за дълго. Мери, която се възкачва на трона след смъртта на брат си, заключва сестра си Елизабет в Тауър, а след това я изпраща на заточение в Оксфордшир. Елизабет търпеливо изчакала всички политически бури и не участвала в никакъв заговор, и това й помогна да преживее сестра си, и да се възкачи на трона.

Кралица Елизабет щедро възнаградила тези, които я поддържали през годините на позор, но и не преследвала поддръжниците на Мери. По този начин е спечелила на своя страна и едните, и другите. Страната, която наследила Елизабет, била разделена на два религиозни лагера, на католици и протестанти. Самата кралица се придържала към протестантската вяра, но за разлика от ревностната католичка Мери, не преследвала тези, които не споделяли нейните религиозни убеждения, което спасило страната от гражданска война. Парламентът препоръчал на кралицата да си избере съпруг и така да подсигури на английския трон наследник. Елизабет обаче се противопоставила на брака. Сред тези, които искали ръката на кралицата на Англия, бил овдовелият съпруг на сестра й Мери – Филип II, Фредерик и Карл Хабсбурги, херцогът на Анжу, приятелят й от детинство Робърт Дъдли, и дори самият цар Иван Грозни. Кралицата отхвърляла всичките си ухажори един по един и с гордост наричала себе си девица.

Въпреки това, някои историци смятат, че тя е имала любовен роман с Робърт Дъдли, а дори и че е била бременна от него. Този факт се потвърждава и от писмата на чуждестранни посланици, в които се казва, че през 1561, „кралицата е болна с нещо като воднянка, че е подута, особено в областта на корема.“ Но нека да оставим дворцовите клюки и да преминем към държавните дела.

Английските търговци – моряци не презирали грабежите. Достатъчно били в моретата и обикновените пирати. Въпреки това, Елизабет „опитомила“ хитростта на бандити като Уилям и Джон Хоукинс, Франсис Дрейк и Уолтър Роли. Кралицата започнала да обявява амнистия, а след това гледала през пръсти на „лудориите“ на английските пирати, ако те обрали испански кораби и нахлували в испански колонии.Кралица Елизабет спонсорирала експедицията на Дрейк до бреговете на Америка за откриването на нова земя. Протокът „Дрейк“, свързващ Атлантическия и Тихия океан, е кръстен така в негова чест! Друг пират (и поет), Уолтър Роли, основал в Америка първата английска колония и я нарекъл Вирджиния (Девственица) в чест на своята кралица. По-късно, „привлечени“ от Кралицата пирати, заедно с Кралския флот били в състояние и разгромили испанската армада.

Кралица Елизабет не доживяла до седемдесетия си рожден ден. Тя надживяла всички близки приятели и чувствайки, че губи власт изпаднала в депресия, която завършила с нейната смърт на 24-ти март през 1603 година.След 42 години на английския престол.

Източник: pepatabakova.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе