Уникалната тракийска колесница в село Караново

в Любопитно

Тракийска конница от село Караново, Сливенско впечатли целия свят.
Любопитно е да кажем, че тракийските гробищни могили са обичайна част от пейзажа на нашите земи. Те са ценни за науката артефакти от древните времена, от една страна, и важен ресурс за развитие на туризма, от друга.
Село Караново, как да стигнем до гробнищните могили?

Селото се намира в община Нова Загора, приблизително на около 255 километра от София. Изминава се за около 3 часа с кола и е на близо 10 километрта от град Нова Загора.

Къде са разположени могилите?

Могилите са разположени в двата срещуположни края в северната част на селото – североизточния и северозападния. В селото няма указателни табелки, а маршрутът на GPS устройствата не е много точен (поне към момента). Затова, на следната карта съм показала как се стига до двете могили. И двете са достъпни с лека кола.

Повече любопитни факти за находката: Екип от археолози под ръководството на Веселин Игнатов от Историческия музей Нова Загора открива през 2008 г. дървена колесница на 2000 години. Тя е покрита с бронз и е украсена със сцени от тракийската митология, които сега е трудно да се видят. Точната възраст не е сигурна и вероятно е около 1800 години.

Източник: sharenacherga.com

bulpress tv

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе