Тибетците не са хора: Нямат проблеми с разредения въздух и студа

в Любопитно

Размус Нилсен от Университета Бъркли и неговите сътрудници от лабораторията за изследване на ДНК в Китай твърдят, че тибетците принадлежат към мистериозната група, наречена „Денисоновци“ и че не са хомо сапиенс.

Учените твърдят, че тибетците нямат проблем с разредения въздух и екстремни студове може би защото не са хора

Мистериозната ДНК на тибетците е била открита през 2010-та година в Русия от станалият известен Денис, на когото са и кръстени тибетците. Нилсен изследвал гена EPAS-1 и открил, че естественият подбор поддържа оцеляването и продължаването на вида.

Учени са установили, че тибетците функционират съвсем нормално на големи височини и с лекота вървят по „покрива на света“, докато обикновените хора там се чувстват зле и се измъчват.

Според изследването много тибетци притежават рядък ген, който отговаря за преноса на кислород в кръвта. Този ген дава възможност на тибетците да оцеляват при ниски нива на кислород на височина от над 4500 метра. Другите хора на тази височина ще бъдат изложени на опасност от разреждане на кръвта, инфаркт, инсулт, ниско тегло при раждане на бебетата и повишена детска смъртност.

Предполагало се е, че след повече от хиляда години генетично коригиране, ДНК при тибетците е различна, но сега се смята, че те са „Денисоновци“ и че имат различна ДНК от тази, която е характерна за хомо сапиенсите.

bulpress tv

Американските учени от Университета Юта намерили десет гени, които позволяват на тибетците да издържат на много ниско ниво на кислород в атмосферата

Повечето хора, включително и алпинистите, които са в „топ форма“, се притеснява от тези условия, а често възникват и усложнения в мозъка и белите дробове.

Източник: e-zdravey.com

Виж още публикации на bultimes



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе