Риба меч – Най-бързата риба на света

в Любопитно/Наука

Най-бързата риба в океана е рибата “меч“. Тя може да развие скорост от 110 км/ч. Нейният голям размер и енергичната борба, която води при защита, я правят любимка за почти всички опитни рибари.

Двата основни подвида на рибата меч обитават главно Атлантическия океан и Индо-тихоокеанския регион – места, където водата е доста по-топла. Цветът им обикновено е синьо-сив с бели линии на корема, но много често рибата “меч“ се появява в изумителен набор от различни цветове – от наситено сиво до преливащо лилаво и дори сребристо.

Тя е известна със своите скокове, тъй като ги прави бързо и са доста високи. Най-бързата риба на света може да променя цвета си мигновено, като тази промяна се контролира от нервната й система. Когато е развълнувана, рибата “меч“ може незабавно да промени цвета си на светлосиньо с леки,жълтеникави ивици. Така тя обърква плячката си и прави залавяването й още по-лесно.

Името на рибата меч произхожда от необичайната форма на нейната гръбна перка, която се простира по дължината на цялото й тяло и която е много по-здрава от самата й кожа. Най-бързата риба на света произхожда от семейство риби, наречено “billfishes“, и като техен представител горната й челюст също се врязва отвъд долната и така формира доста внушително копие.

Рибата “меч“ попринцип плува близо до повърхността на океана, но далеч от сушата. Това от друга страна я прави доста лесна плячка за рибарите. Те я забелязват лесно, примамват я и успяват да я заловят. Тя се храни предимно с по-малки риби като сардини и аншоа, но понякога прибягва и към по-големи, като калмари и октоподи. Месото от риба “меч“ е доста жилаво и трудно за хапване, и определено не е от най-предпочитаните, но рибарите обичат да ловуват този вид риба главно заради самата игра и адреналина, заради бързината и опърничевостта на рибата “меч“. Тази риба е като истински звяр – расте бързо, плува бързо, разполага със собствено острие и изглежда страховито. Понякога тя достига до 3 м дължина и тежи над 100 кг. Когато бъде уловена, тя се бори енергично, скача и се гмурка многократно, много пъти минават цели часове, докато се умори.

Досега винаги е изобилствало от риби “меч“ и тяхната популация се счита за доста стабилна. Те не са застрашени от изчезване и затова не са поставени под някакъв специален статус или защита.

Източник: rekordiori.com

bulpress tv


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Любопитно

Как се яде мед

Как се яде мед

По 2-3 чаени лъжички на ден са достатъчни От незапомнени времена медът
Отидете горе