Рибата предпазва от рак, сърдечносъдови заболявания, деменции

в Здраве


Рибата трябва да бъде по-често представена на нашата трапеза.

Диетолозите препоръчват да се яде риба поне два пъти седмично, защото е богата на протеини и минерали, както и рибено масло, което съдържа големи количества омега-3 мастни киселини.

Народите, които живеят покрай морето рядко заболяват от дегенеративни и сърдечносъдови заболявания, за разлика от тези, които живеят в гъсто населени градски райони с „тежка“ диета. Това се дължи на специфичната диета, която се състои от риба, вино, зехтин, както и на благоприятния крайбрежен климат.

Учените са доказали, че редовната консумация на риба намалява риска от рак на дебелото черво, на стомаха, на панкреаса и рак на хранопровода с 30 до 50%, а може да намали и риска от рак на гърдата.

Тайната е в това, че рибеното масло намалява нивото на арахидонова киселина, която в комбинация с други химически вещества в тялото, причинява рак.

Морската риба е богат източник на минерални соли, главно на йод, калий, натрий, мед, селен, цинк.

Всички видове риба съдържат витамини от В групата – В1, В2, В6 и В12, които са необходими за правилното функциониране на нервната система.

Рибата е богата на калий, който е необходим за растежа, развитието и поддържането на еластичността на тъканите, също и с калций, необходим за правилния растеж и поддържане на здравината на костите и зъбите.

bulpress tv

Особено се препоръчва риба, която се храни с планктон, а това са аншоа, риба тон и други видове синя риба.

Месото от рибата е лесно смилаемо, затова рибата често се нарежда в диетична храна. Рибата съдържа витамини и минерали, но и особено важни са Омега-6 и Омега-3 мастни киселини (DHA -докозахексаеноична киселина и EPA – еикозапентаеноична киселина). Благоприятното съотношение на тези киселини е 2: 1.

Източник: e-zdravey.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от Здраве

Отидете горе