Радев: От огромно значение е тези избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство

в България

Радев: От огромно значение е тези избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство
От огромно значение за всички нас е тези избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство, което да се заеме с неотложните реформи и вземането на стратегически за страната ни решения.

Важно е също това мнозинство да се ползва с висока легитимност, която идва от висока избирателна активност.

Това каза президентът Румен Радев на работната среща на „Дондуков“ 2 с представители на институциите, отговорни за подготовката и провеждането на предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори, предаде БТА.

Държавният глава заяви, че високата избирателна активност изисква както активна кампания

и ангажираност на партиите и кандидатите за народни представители, с ясни програмни послания за привличане на избиратели, така и отговорна работа на изборната администрация и държавата, даващи увереност в честността, прозрачността и достъпността на изборния процес.

Радев посочи, че на първо място това означава повишаване на доверието в машинния вот.

Машинното гласуване доказа своята ефективност за драстично намаляване на недействителния вот, както и на броя на сгрешените и манипулирани протоколи, допринесе и за намаляване на купения вот, отбеляза президентът Радев.

Затова са необходими ясна методика и публични и прозрачни действия,

които да дадат увереност на партиите и гражданите в липсата на каквито и да са манипулации по машините на всички етапи от подготовката и провеждането на изборите – от съхраняването на машините, през зареждането на софтуера и ключовете, до транспортирането, гласуването и отчитането на резултата, заяви държавният глава.

bulpress tv

Необходима е също и активна информационна кампания за машинното гласуване,

каза президентът, като изрази надежда всички разяснителни материали за кампанията да бъдат изготвени навреме, а също медиите да се ангажират с тяхното регулярно излъчване.

Румен Радев посочи като друга задача във връзка с изборите борбата с купения вот.

Изборите, организирани миналата година от двете служебни правителства, показаха, че е възможно да се води резултатна борба срещу купения вот. Уверен съм, че борбата с това недопустимо за една демократична страна явление ще бъде приоритет и на сегашното правителство, и на органите на реда, които натрупаха опит и имат потенциала не само да неутрализират купувачите на гласове на терен, но и да стигнат по-нагоре по веригата към самите източници на това финансиране, каза Румен Радев.

Президентът очаква също и тази година Министерството на външните работи

с помощта на държавната администрация да даде възможност на всеки българин зад граница, независимо къде се намира, да упражни своя вот.

В срещата участват

председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, служебният вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, вицепрезидентът Илияна Йотова, представители на Министерството на електронното управление, Главна дирекция „ГРАО“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на „Информационно обслужване“ АД.



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

Последни от България

Отидете горе